De bougainvillea: zo floreert hij ook bij jou (met wat geluk)

Marloes Blom

1 juli 2019

Bougainvillea

Hij komt in prachtige kleurschakeringen, van zacht zalmroze tot frambozenrood en dieppaars. De bougainvillea geeft je terstond dat mediterrane gevoel.

De origines van de bougainvillea

In landen rond de middellandse zee zie je de bougainvillea volop. Hij siert menig veranda en staat garant voor sfeervolle kiekjes. Zijn oorspronkelijke roots liggen in Brazilië, waar hij ontdekt werd door zijn naamgever: Monsieur de Bougainville.

Bloemen, blaadjes en schutblaadjes

Die prachtige tere blaadjes zijn níet de bloemen zelf: die zijn crèmewit, klein en trompetvormig. Het zijn de schutblaadjes die kleur geven. En met zijn kleurenpracht verleidt de bougainvillea je snel om hem mee te nemen naar je tuin of balkon. Juist vanwege dat instant zomergevoel. Maar zo mooi als hij is – hij komt wél met een eisenpakketje.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chelsea (@chelseasteller) op 5 Jun 2019 om 11:22 (PDT)

5 Do’s en don’ts bij de bougainvillea 

  1. De bougainville is een zonaanbidder. Maar zet hem na aanschaf niet direct in de volle zon. Laat hem even wennen op een wat beschutte plek. Daarna graag wel die plek in de volle zon.
  2. Deze plant houdt niet van gerotzooi aan zijn wortels. Verpotten is dus een risico. Het advies om hem inclusief plastic pot in de grond te zetten, is in Nederland géén optie gezien de vorst (zie tip 4). Alternatief: knip of snijd voorzichtig wat openingen in de zij- en onderkant van de pot. Zet hem daarna in een grotere pot met onderin een gat.
  3. Schrik niet als de bougainvillea zijn gekleurde blaadjes verliest: hij heeft meerdere bloeiperiodes.
  4. De adviezen over water geven wisselen behoorlijk, van dagelijks tot om de paar dagen, of zelfs veel sporadischer. Wel een eenduidig advies: de bougainvillea houdt níet van natte voeten. Vandaar ook dat gat onderin de pot.
  5. De bougainvillea is niet winterhard. Zet hem op een koele plek binnen voor de eerste nachtvorst. Geef soms water zodat hij niet uitdroogt. Waarschijnlijk verliest hij al zijn blad. Geef naarmate de lente vordert geleidelijk meer water, en zet hem rond mei weer buiten. Met wat geluk verandert hij je tuin, balkon of dakterras dan weer in een stukje mediterrannee.

BEELD OMSLAG: TUSHARA K   Meer lezen: Hemelse blauweregen (wisteria): 3 tips Laatbloeiende vaste planten Geranium (ooievaarsbek): topper in de tuin