Citroentaart met maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen

Marloes Blom

29 juli 2019

Citroentaart met maanzaad

Citroentaart alleen klinkt al heerlijk. Tel daar maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen bij op en het water loopt in je mond, toch? En het goede nieuws, deze taart is nog vegan ook.

Citroentaart met maanzaad, lemoncurd en blauwe bessen

Zoet voor 10-12 personen | ± 10 min. + oven ± 35 min. + afkoelen ± 30 min. Citroentaart met maanzaad

Ingrediënten

Voor de cake

  • 30 ml citroensap
  • 1 1⁄2 el maanzaad
  • 160 g bloem
  • 2 1⁄2 tl bakpoeder
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 100 ml plantaardige melk
  • 20 g appelmoes
  • 60 ml neutrale olie
  • 25 ml golden syrup

Voor de vulling en topping

  • 2 porties lemon curd – lees hier het recept
  • 1⁄2 tl citroensap
  • 40 ml aquafaba
  • 20 g fijne kristalsuiker
  • 400-500 g blauwe bessen of andere bessen van het seizoen
  • Poedersuiker

Voor de aquafaba

Aquafaba is het kookwater van kikkererwten, dat je hier kan gebruiken als eiwit. Het makkelijkst is het vocht uit een blikje of potje kikkererwten te gebruiken als aquafaba. Let er dan wel op dat die vaak gezouten zijn. Liever zelf kikkererwten koken en het kookvocht vervolgens gebruiken als aquafaba? Hier lees je het recept.

Bereiding

• Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 20 cm ø in en bekleed de bodem en rand met bakpapier. • Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder, de suiker, het maanzaad en een snufje zout. • Meng in een kleine kom citroensap en -rasp, de melk, de appelmoes, de olie en de golden syrup. • Meng deze natte en de droge ingrediënten en schep in de bakvorm. Bak in het midden van de oven in ± 35 min. gaar. Een prikker die in het midden gestoken wordt, moet er droog weer uit komen. Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. • Maak intussen 2 porties lemon curd. Laat afkoelen en vervolgens helemaal koud worden in de koelkast. • Meng ± 1⁄4 deel van het aquafaba schuim door de lemon curd. Spatel dan heel voorzichtig de rest erdoorheen. Laat weer koud worden in de koelkast. • Snijd voor het opdienen de afgekoelde cake horizontaal doormidden en bestrijk de bovenkant van de onderste helft met de helft van het romige citroenmengsel. Verdeel 3⁄4 deel van de blauwe bessen erover en dek af met de bovenste cakelaag. Verdeel de rest van het citroenmengsel over de bovenste cakelaag en versier met de rest van de blauwe bessen. Bestrooi met wat poedersuiker. • Voor een grote cake, zoals op de foto, zijn twee hele cakes nodig en eventueel een dubbele hoeveelheid topping. Dit recept staat in het boek ‘Dosia bakt vegan’, Dosia Brewer, € 29,99, Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059569195. BEELD: ERIC VAN LOKVEN