Druivenbladeren knippen – tuinklusjes in augustus (4)

Mariëtte Laan

16 augustus 2019

druivenbladeren - trossen witte druiven - foto iStock

Druivenbladeren knippen (en vullen)… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes in augustus.

druivenbladeren - trossen witte druiven - foto iStock

Druivenbladeren knippen

Knip de druivenbladeren weg die over de trossen van je druivenstruik hangen, want druiven hebben veel zon nodig om te rijpen. Kort alle jonge scheuten in tot op twee bladeren ná de tros. Om grote druiven te krijgen, knip je ongeveer de helft van de trosjes weg. Eén of twee per tak is genoeg. Dun dat trosje uit door de kleinste vruchten met steeltje en al weg te knippen. Na een paar weken verschijnen nieuwe scheuten. Blijf die weghalen tot het einde van het groeiseizoen, in oktober. Lees hier meer over zomerfruit in eigen tuin. Gevulde druivenbladeren - dolma's

Druivenbladeren vullen en eten

Druivenbladeren én druiven hebben het deze zomer met de regenbuien én de warme zon erg naar hun zin. De druiven hebben nog wel een maandje nodig om te rijpen, maar met het eten van het blad hoef je niet te wachten. Neem gave bladeren ongeveer zo groot als je hand, leg ze in een schaal en giet er kokend water overheen. Laat ze even staan tot ze olijfgroen zijn verkleurd en laat ze vervolgens in een vergiet uitlekken en afkoelen. Hierna kun je ze vullen. Een lekker recept voor eigen dolma’s lazen we in de rubriek Volkskeuken van de Volkskrant. Fotografie: iStock