Courgettesoep smaakt heerlijk als je de courgette eerst roostert. En al helemaal als je de soep vervolgens op smaak brengt met witte wijn, slagroom, en frisse citroen-dille olie….
Geroosterde-courgettesoep met citroen-dille olie
Voorgerecht voor 4 personen ± 15 min. + oventijd ± 1 uur
Ingrediënten
- 1 courgette
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn
- 200 ml slagroom
- zout en versgemalen peper
Voor de citroen-dille olie
- 1 biologische citroen, sap en rasp
- 1 bosje dille, fijngesneden
- 100 ml olijfolie
Extra nodig
Rucola, om te garneren Eetbare bloemen, om te garneren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Smeer de courgette in met wat olijfolie, leg op een bakplaat en bak in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
- Snipper intussen de sjalot en hak de knoflook fijn.
- Verhit de rest van de olie in een soeppan en bak de sjalot ± 4 min. op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 min. mee. Neem van het vuur en houd apart.
- Rasp de schil van de helft van de citroen en pers de vrucht uit.
- Meng de rasp met de dille en olijfolie. Bewaar het sap.
- Neem de courgette uit de oven en laat iets afkoelen.
- Verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in stukken.
- Doe het vruchtvlees in de pan bij het sjalot- knoflookmengsel.
- Voeg de groentebouillon, witte wijn en slagroom toe. Laat even doorwarmen.
- Pureer de soep en breng op smaak met citroensap en zout en peper naar smaak.
- Giet er wat citroen-dille olie over en versier met rucola en eetbare bloemen.
Meer courgette
In Seasons editie 9 vind je meer lekkere én makkelijke recepten met courgette. Je vindt ‘m in de winkel of bestelt ‘m in de webshop! TEKST EN FOTOGRAFIE: TAVERNE AGENCY/OUR NORDIC ADVENTURES/LINE DAMMEN & VERONIKA MOEN