Wat zegt de tuin over de tijd waarin we leven? Over onze relatie met de natuur? Dat onderzoekt de tentoonstelling ‘De botanische revolutie. Over de noodzaak van kunst en tuinieren’ in het Centraal Museum in Utrecht.
Een eigen stukje groen
De tuin spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Het is een plek die geassocieerd wordt met een harmonische idylle, waar de cyclus van het leven tot uiting komt en je de dagelijkse beslommeringen even kunt vergeten. Vooral in deze tijden van thuisblijven is er een sterke hang naar een eigen stukje groen. De tentoonstelling ‘De botanische revolutie – Over de noodzaak van kunst en tuinieren’ vertelt het verhaal van de tuin als vruchtbare inspiratiebron voor de kunsten. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, schrijvers, dichters en denkers de tuin telkens op een andere manier beschreven, weergegeven en vormgegeven.
Wat is er te zien bij De botanische revolutie?
Er zijn schitterende oudere kunstwerken te bewonderen van onder andere Vincent van Gogh en Maria Sibylla Merian, die de diepe wortels tonen van de traditie waarbij de tuin werd gezien als een spiegel van de samenleving. Bij de moderne kunstenaars is het geen romantisch verlangen dat centraal staat, maar de roep om een nieuw bewustzijn van onze relatie met de aarde. Denk hierbij aan interessante reflecties op de volkstuin, botanie en klimaatverandering.
Waar & wanneer
Wat: ‘De botanische revolutie – Over de noodzaak van kunst en tuinieren’ Wanneer: t/m 9 januari 2022 Waar: Centraal Museum, Agnietenstraat 1, Utrecht, open: di-zo 11.00-17.00 uur Entree: € 15 Meer info: www.centraalmuseum.nl BEELD HENK WILDSCHUT Kijk voor meer thuis- en uittips in onze online Agenda.