Het is bijna weekend: hoog tijd voor een lange wandeling. Wat dacht je van een bomenroute van Natuurmonumenten? Langs monumentale bomen en eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen in de Gooi- en Vechtstreek.
De bomenroute
Een zevenarmige linde, eeuwenoude eiken of een sprookjesachtige plataan: de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen staan vol met bijzondere bomen. Ontdek ze tijdens de speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last heeft uitgestippeld. De exacte route vind je hier. Dit zijn de hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk, in de volgorde van de route:
Eeuwenoude eik
De imposante eik bij de houten schuur van Boekesteyn is omstreeks 1725 geplant als onderdeel van een dubbele eikenlaan. In het verlengde zie je er nog een.
Rode reuzen
De forse beuken in de voortuin van Boekesteyn zijn geplant rond 1827. Slechts een op de honderd beuken heeft van nature rood blad, waaronder deze.
Boomweide met oude knoesten
Een linde is al gevallen en de oude beuken bezwijken bijna onder hun gewicht. Een eik hield lang stand, totdat schimmels en storm deze reus velden. Het dode hout in de weide biedt aan allerlei paddenstoelen, planten en dieren levensruimte.
Oosterse plataan
De prachtige Oosterse plataan op landgoed Bantam is een weinig voorkomende variëteit die rond 1880 is geplant. Hij heeft door zijn gevorderde leeftijd enorm doorhangende takken, waardoor een brede kroon is ontstaan.
Dikste grove den van Nederland
De zware onderstam heeft een omtrek van 3,5 meter. Het is ook de oudste grove den van Noord-Holland: hij is rond 1860 geplant. De den is bijzonder wijdvertakt.
Wilhelminaboom
Achter een metalen sierhek staat een Hollandse linde. De loofboom is in 1898 als Wilhelminaboom geplant, het jaar waarin Wilhelmina als koningin werd ingehuldigd.
Ontzagwekkende eik op landgoed Hilverbeek
In het weiland links springt hij er meteen uit. De zomereik is omstreeks 1731 geplant en is uitgegroeid tot een natuurgebiedje op zich.
Zevenarmige linde
De zevenarmige linde bij boerderij Stofbergen is een echte sprookjesboom die vermoedelijk rond 1700 is geplant. De boom werd al in 1783 in een lofdicht beschreven en prijkt op een schilderij van Jan van Ravenswaaij.
Imponerende moerascipres
Langs de waterkant op buitenplaats Jagtlust staat een forse moerascipres uit circa 1880. Het is een van oorsprong Amerikaanse naaldverliezende boom. Bijzonder zijn de luchtwortels die als kabouters rond de stam lijken te dansen.
Reusachtige eik
De eik op Gooilust is ouder dan het landhuis. Hij is mogelijk al in 1657 geplant als onderdeel van een oude laan.
Zakdoekjesboom
Op het gazon bij Gooilust staat een zakdoekjesboom uit 1960. In bloei lijkt het net alsof de boom vol hangt met witte zakdoekjes. Hij wordt omringd door andere exotische bomen zoals een apenboom, een parasolden en een levensboom.
Gigantische tamme kastanje
Links in de tuin van landgoed Spanderswoud springt een knots van een tamme kastanje in het oog. Vermoedelijk is dit exemplaar rond 1811 geplant. BEELD RUDI STRYDOM / UNSPLASH Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.