Even een frisse neus halen tussen heel bijzonder groen, midden in de stad. De Leidse binnenstad welteverstaan. Dat kan tijdens de winterwandeling op zondag 10 februari in de Hortus Botanicus. Een Hortus-hovenier vertelt tijdens deze wandeling alles over de monumentale bomen in de Hortus. En hoe zij de winter doorkomen. In de Hortus Botanicus in Leiden staan bijna dertig bomen die meer dan honderd jaar oud zijn. Tijdens de komende winterwandeling vertelt Hortus-hovenier Wouter Koopman je alles over de monumentale Hortusbomen. Met tijdens deze wandeling extra aandacht voor bomen en struiken uit China.
Een kleine historie
De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa. De curatoren van de in 1575 gestichte Universiteit Leiden besloten in 1587 een kruidentuin in te richten voor het onderwijs aan studenten in de geneeskunde. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna is de Hortus het groene hart van Leiden. De eerste grote tulpencollecties van Europa werden hier gekweekt door Carolus Clusius. En Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe in Nederland onbekende planten uit Japan en China. Tot de oudste planten behoren de Gouden Regen en de Tulpenboom die beide kanten van de ingangspoort van de Hortus sieren. Bezoekers kunnen in de tuinen het hele jaar door terecht voor een ontspannen wandeling. En researchers uit de hele wereld komen er om onderzoek te doen naar de collectie van de Hortus.
Winterwandeling onder begeleiding
Geïnteresseerd in de bijzondere bomen en planten in de collectie van de Hortus Botanicus in Leiden? En benieuwd hoe zij het doen in de winter? Ga dan op zondag 10 februari mee met de wandeling ‘Bomen in de winter’. Onder de deskundige begeleiding van Hortus-hovenier Wouter Koopman. Wanneer? 10 februari, van 12.00-13.00 uur, kosten deelname 4,00 euro plus entree (bij e-ticket 2,50 euro), aanmelden niet nodig. Waar? In de Hortus Botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden Kijk voor meer weekendtips in onze online Agenda.