In Nederland valt nog zo veel te ontdekken, en te voet zie je altijd meer. Daarom in Seasons elke maand een wandeling, met routebeschrijving, door een van de mooie natuurgebieden die ons land telt. Deze keer lopen we langs de Hemelbeek in het Limburgse Bunderbos, waar ook de bevers zich duidelijk thuis voelen.
Het Bunderbos is een van de mooiste bronbossen van Nederland. Helemaal leuk: de Hemelbeek die er doorheen stroomt is al zo’n twaalf jaar een geliefd thuis voor bevers. Hier wonen een aantal beverfamilies, waarbij telkens twee jongen geboren worden die zich even verderop vestigen. Zo’n beverfamilie is bedrijvig en gaat enthousiast in de weer met dammen bouwen. Ze gaan zelfs zo tekeer dat de waterstand enorm is gestegen vanwege de gebouwde burcht en dammen. De houten brug die in het bos lag, kwam onder water te staan en moest worden vervangen door een stalen exemplaar. De nieuwe brug ligt net even hoger dan de vorige en je vindt ’m aan het begin van de route, een goede plek om even te speuren naar een dam of burcht.
De bever zelf kom je hier niet gauw tegen – tenzij je veel geluk en geduld hebt en heel stil gaat zitten wachten in de schemer. Maar hun vraatsporen en bouwsels zie je wel, als je goed kijkt. Het is mooi om te zien hoe druk in de weer ze zijn.
Vlonderpad
Het is niet alleen de bever die deze wandeling bijzonder maakt. Je komt hier ook op korte afstand veel verschillende landschapstypen tegen. De vele grote oude loofbomen op het landgoed bij het kasteel vallen meteen op als we op pad gaan. Lang en dik werpen ze mooie schaduwen over de vijver. In een veld staat een echte tulpenboom, waarvan de bloemen inderdaad doen denken aan tulpen. Het vlonderpad door het moerassige deel even later is leuk, het voelt als een voorrecht om hier te lopen. Je zou er anders niet kunnen komen.
Sinds 1995 heeft de beek zijn slingerende loop teruggekregen en mocht het Bunderbos verwilderen. Wat vroeger weiland was (of voetbalveld) is nu natuur. Na het moeras wandelen we een stukje langs een hoge dijk waar om de paar meter een hoge populier staat: een uitzicht dat heel Hollands aanvoelt. De maretak maakt het dan weer typisch Zuid-Limburgs, nergens zie je die zo veel als hier.
Over een helling lopen we een bos in dat weer heel anders is: donker en dicht. Over de Hemelbeek ligt een bruggetje, een mooi plekje. De beek is hier heel breed, meer een ondiepe plas waarin bomen staan. Dode boomstammen zijn bespikkeld met zwammen. Verderop hebben we een paar mooie doorkijkjes naar de bronbeekjes beneden. De zon strooit bundels licht door loof op het pad, takken kraken en piepen bij de kleinste zuchtjes wind.
Kleinschalig cultuurlandschap
Als we het bos uitlopen, zien we bij het buurtschap Terhagen een fruitgaard zoals die ooit op vele Limburgse boerderijen stond, met appel, peer en walnoot. Bij het bord over de monumentale spoorbrug hebben we mooi zicht op het kleinschalige cultuurlandschap van Terhagen, compleet met licht glooiend weiland, loofbomen en meidoornhagen als kavelgrens.
Daarna lopen we weer het landgoedbos van Kasteel Elsloo in, onder een bruggetje door dat ooit de achteringang tot het kasteel vormde. De holle weg voelt alsof we een geheime route nemen.
Het beschermd dorpsgezicht van Elsloo is de afsluiter van de route. Aan het kasseienstraatje staan mooie achttiende- en negentiende-eeuwse panden. We pakken er even een bankje en profiteren van het doorkijkje dat is gesnoeid in de begroeiing. Je hebt er een magnifiek uitzicht over het Maasdal, het Kempens Plateau in België met de bossen van de Hoge Kempen en een mijnterril. Nog meer afwisseling: het kan ons nooit genoeg zijn. Het voelt alsof we veel verder dan zes kilometer hebben gelopen.
Wandeling Het Bunderbos (6 km)
Ligging
Tussen Meerssen en Elsloo ligt het Bunderbos, met zijn vele bronnen en beken. In het Bunderbos vind je de mooiste bronbossen van Nederland. Via de Hemelbeek wordt een gedeelte van het bronwater afgevoerd. Sinds 2010 heeft de bever zich weer in de Hemelbeek gevestigd.
Routebeschrijving
Zie deze online folder. Let wel op dat je in het buurtschap Terhagen echt vlak langs de muur van een huis linksaf slaat.
Bereikbaarheid
OV: eigenlijk niet. Wie toch wil: neem de trein naar station Beek-Elsloo. Je kunt de route oppikken op de hoek Terhagen/Parallelweg richting Catsop, net aan de overkant van het spoor.
Auto: parkeerplaats Kasteel Elsloo, Maasberg 1, Elsloo.
Horeca
Kasteel Elsloo heeft een goed restaurant met een hart voor natuur: Gulpener bier, biologische scharrelkop en duurzaam gevangen vis. Het is er wel chic. Er is ook een hotelbar en je kunt er slapen.
CREDITS: TEKST LINDA KORSTEN & MARCO SMULDERS | FOTOGRAFIE BOB LUIJKS | ROUTEKAARTJE CÉCILE VRINTEN
Fijne adresjes in Limburg
- Een boerderijrestaurant met zo veel mogelijk producten van eigen erf, daar droomden Coenraad Reinders en zijn vrouw Sanne van. Op hun landgoed rondom een Limburgse mergelgroeve hebben ze een culinair paradijs gecreëerd: Heerdeberg. Zelfs de champignons komen uit eigen grot. En het leuke – je kunt na het diner blijven slapen, in één van de twee vakantiehuizen.
- Niets zo ontspannend als een weekendje weg – en al helemaal een weekendje in het groen. Dat komt wel goed als je een verblijf boekt in Gasterie Lieve hemel, in Sevenum, Noord-Limburg. Het is dan ook een van de logeerplekken uit het pas verschenen boek ‘Weekenden in het groen’. Geniet je mee?
- Uittip: wandelen langs wijngaarden in Zuid-Limburg.