Heerlijk smullen: 3-kazen-flespompoen quiche met salie

Marloes Blom

31 oktober 2020

pompoenquiche met kaas en salie

Goud kleurt de herfst… buiten én op je bord. Met flespompoen kun je alle kanten op. Wij vinden pompoen, kaas en salie een gouden drietal. Dus reken maar dat we fan zijn van deze pompoenquiche met kaas en salie. Er zitten maar liefst drie soorten kaas in.

Pompoenquiche met kaas en salie

Hoofdgerecht voor 6 personen | ± 25 min. + rusten 1 uur + oven ± 2 uur

Ingrediënten

  • 1,2 kg flespompoen, geschild, zaadjes verwijderd en in parten gesneden
  • 1 el olijfolie
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 6 scharreleieren
  • 250 ml slagroom
  • 125 ml melk
  • 40 g fijngeraspte Parmezaan
  • 200 g provolone, in plakjes
  • 1 klein bosje salieblaadjes

Voor het 3-kazendeeg

  • 300 g bloem
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 1 scharrelei
  • 60 g geraspte oude cheddarkaas
  • 20 g geraspte Parmezaan
  • 40 g geraspte manchego
  • Extra nodig: ronde bakvorm Ø 23 cm, 5 cm hoog met losse bodem + blindbakvulling

pompoenquiche met kaas en salie

Bereiding

  1. Pulse voor het 3-kazendeeg de bloem met het zout, de boter en de kaas in een keukenmachine tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt. Of wrijf de boter met de vingertoppen door de bloem en meng dan met de kaas en het zout.
  2. Voeg het ei toe en pulse of kneed totdat het mengsel samenkomt in een bal. Druk de bal plat tot een schijf, wikkel het deeg in plasticfolie en zet het 1 uur in de koelkast of tot het stevig is.
  3. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Doe de pompoenparten in een grote kom en schep om met de olie, zout en peper.
  6. Leg de parten op de bakplaat en bak 15 min. in het midden van de oven. Draai de pompoenparten om en bak nog 10-15 min. of tot ze goudbruin zijn.
  7. Neem uit de oven en zet apart.
  8. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C.
  9. Rasp met een grove rasp het gekoelde deeg in de bakvorm en druk in een gelijk- matige laag tegen de bodem en zijkanten. Prik de onderkant van het deeg helemaal in met een vork.
  10. Bekleed met bakpapier en vul met ongekookte rijst, gedroogde bonen of blindbakvulling.
  11. Zet in de oven en bak 25 min. Verwijder het bakpapier met de gewichten en bak de bodem nog 5-10 min. of tot die lichtgoudbruin is.
  12. Klop intussen de eieren, room, melk, Parmezaan, zout en peper in een grote kom goed door elkaar.
  13. Verdeel de pompoen en de provolone over de quichebodem. Giet het eimengsel over de pompoen en leg de salieblaadjes erop.
  14. Bak 50-55 min. in het midden van de oven of tot de vulling goudbruin is en net gestold.
  15. Laat iets afkoelen en verwijder de vorm. Serveer de pompoenquiche met kaas en salie meteen.

CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE CHRIS COURT | STYLING STEVE PEARCE | BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer lekkere ideeën voor de herfst