5x inspiratie voor een lekker ontbijt

Marene Hendriksen

8 april 2019

ontbijt

In de morgen beginnen met een lekker ontbijt. Deze vijf toppers geven je weer wat inspiratie om elke ochtend tot een feestje te maken. 

1. Wentelteefjes

Ouderwets lekker zijn deze wentelteefjes met banaan, blauwe bessen en ahornsiroop. Zeker geschikt voor in het weekend als je lekker lang kunt tafelen.ontbijt

Ingrediënten:

Voor 1 persoon.

  • 3 boterhammen (oud brood is ook geschikt)
  • 1 banaan
  • 100 gram blauwe bessen
  • 2 theelepels ahornsiroop
  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 2 tl kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker

Werkwijze:

  1. Doe als eerste de eieren, melk, vanillesuiker en kaneel samen in een kom en klop het geheel met een garde door elkaar.
  2. Doop de broodjes in het mengsel van melk. Wees niet te zuinig. De boterhammen mogen een beetje soppig worden.
  3. Zet je pan op het vuur, verhit een beetje boter en bak je wentelteefjes aan beide kanten goudbruin. Snijd ondertussen de banaan in plakjes.
  4. Pak de drie wentelteefjes en stapel ze op elkaar. De blauwe bessen en de stukjes banaan kun je tussen, naast en op de broodjes leggen. Maak het geheel af door de ahornsiroop toe te voegen.

2. Toast met avocado en ei

Een geroosterde boterham met avocado en ei: gelukkiger kun je ons niet maken. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en peper. Lekker!ontbijt

Ingrediënten

Voor 1 persoon.

  • 2 boterhammen
  • 1 avocado
  • 1 ei
  • Peper en zout

Werkwijze

  1. Haal de avocado uit zijn schil en prak hem. Zorg dat het een rijpe avocado is anders kun je hem niet goed prakken.
  2. Smeer de geprakte avocado over de boterham heen.
  3. Bak een ei en leg deze op de boterham.
  4. Besprenkel het geheel met een beetje zout en peper.

3. Smoothiebowl

Dit ontbijt is erg geschikt als je in de ochtend weinig tijd hebt. Je kunt het in de avond al maken en dan in de koelkast zetten. Handig! Daarnaast is het ook een heel gezond ontbijtje door het fruit en de zaden die je toevoegt. Deze variant met onder andere rood fruit en ontbijtkokossnippers is een favoriet van ons.

Ingrediënten

Voor 1 persoon.

  • Rood fruit (bevroren)
  • Handje goji bessen
  • Handje muesli naar keuze
  • El kokossnippers
  • Blaadjes munt
  • Zaden naar keuze (bijvoorbeeld chiazaad)
  • 100 ml melk

Bereiding

  1. Stop het bevroren fruit samen met de melk in de blender en pureer dit tot een glad mengsel. Verdeel dit over een kom.
  2. Garneer met de goji bessen, muesli, kokossnippers, zaden en munt.

Benieuwd naar andere smoothiebowl recepten? Die vind je hier.

4. Amerikaanse pannenkoeken

De échte Amerikaanse pannenkoeken als ontbijt. Goed idee vinden wij! Maak ze lekker luchtig en decoreer met wat room en siroop. Beter kan je dag niet beginnen.ontbijt

Ingrediënten

Voor 1 persoon.

  • 100 ml melk
  • 70 gram bloem
  • Boter
  • 1 ei
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • Snufje zout
  • Ahornsiroop of honing
  • Slagroom of mascarpone

Bereiding

  1. Doe als eerste alle bloem in een kom en giet hier een deel van de melk langzaam bij. Roer het mengsel.
  2. Voeg dan het ei toe en giet de rest van de melk er ook bij. Blijf het beslag mixen met een mixer.
  3. Voeg een snufje zout toe aan het beslag.
  4. Zet de koekenpan op het vuur en doe er een beetje boter in.
  5. Giet een beetje beslag in de koekenpan. Niet te veel want het loopt nog uit. Als er kleine bubbels van het beslag aan de oppervlakte verschijnen, dan kun je de pannenkoek omdraaien.
  6. Bak de pannenkoeken totdat ze lichtbruin zijn.
  7. Stapel je pannenkoekjes op elkaar en garneer met ahornsiroop of honing en een toefje slagroom of mascarpone.

5. Chia pudding

Je moet even wennen aan de structuur, maar chia pudding is hartstikke lekker en gezond. Je kunt er verschillende varianten van maken. Bijvoorbeeld met fruit of chocolade. Deze versie met passievrucht, blauwe bessen en bramen is een ware favoriet van ons. ontbijt

Ingrediënten

Voor 1 persoon

  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml water
  • 5 eetlepels chiazaad
  • 2 passievruchten
  • Handje blauwe bessen
  • Handje bramen

Bereiding

  1. Haal de pulp uit de passievruchten en meng het met de andere 100 ml kokosmelk.
  2. Mix het in de blender en schenk het mengsel door een zeef in een bakje. Het zeven is belangrijk aangezien er anders pitten van de passievrucht in je pudding komen.
  3. Roer door het mengsel van passievrucht en kokosmelk 5 el chiazaad.
  4. Zet het mengsel vervolgens in de koelkast. Laat het minstens één nacht staan zodat het goed op kan stijven.
  5. Haal het bakje met de pudding uit de koelkast en garneer met de blauwe bessen en bramen.

Lees ook:

5 heerlijke havermoutrecepten Peterselie-wentelteefjes met gele tomaatjes