Het is alweer bijna winter en dan smaakt een stamppotje heerlijk. We zetten er een paar voor je op een rijtje – het betreft telkens een recept voor 4 personen. Hoe je ‘m bereidt vind je via de link onderaan. De ingrediënten hebben we er voor ’t gemak vast bij gezet. Rest alleen de vraag – welke van de zes maak jij?
6x stamppotje om van te smullen
1. Geglazuurde ciderbacon met savooiekool
Ingrediënten
- 1 1⁄2 kg bacon, in 6 dikke plakken
- 110 g donkerbruine basterdsuiker
- versgemalen zwarte peper
- 500 ml appelcider (met alcohol)
- 60 ml appelciderazijn
- 4 laurierblaadjes
Voor de savooiekool (savoy colcannon op z’n Iers)
- 240 g savooiekool, fijn gehakt
- 1 1/2 kg bloemige aardappelen, geschild en in stukken
- 75 g boter
- 1 prei, het witte gedeelte, in dunne ringen
- 375 ml slagroom
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1⁄2 bosje platte peterselie, blaadjes fijn gehakt
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt.
2. Stamppot boerenkool met gerookte makreel
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- 600 g boerenkool, schoongemaakt en grof gehakt
- zout
- 1 el grove mosterd, + extra om te serveren
- 1 gerookte makreel
- 30 g boter
- scheutje melk
- Amsterdamse uitjes
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt.
3. Bloemkoolstamppot met knolselderij
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 100 g aardappelen
- 1 bloemkool
- 100 g roomkaas
- 4 grote bladen radicchio
- 50 g gorgonzola
- 75 g geroosterde pijnboompitten
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt.
4. Stamppot met bloemkool, veldsla, Leidse kaas en Amsterdamse ui
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels, geschild, in gelijke stukken
- 400 g bloemkool, in roosjes
- 20 g boter
- 150 g Amsterdamse uitjes, gehalveerd
- 100 ml crème fraîche
- 150 g veldsla
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt.
5. Truffelstamppot met bospaddestoelen en schorseneren
Ingrediënten
- 650 gram truffelaardappelen
- Scheutje azijn
- 250 gram schorseneren
- 200 ml room
- 30 gram boter
- 2 eetlepels olijfolie
- 500 gram gemengde bospaddestoelen (cantharellen, trompettes de mort, shii-take)
- Frituurolie
- 2 eetlepels truffelsalsa of 1 theelepel truffelolie
- Peper en (zee)zout
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt.
6. Stamppot wortel met bosui en hazelnoten
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- zout
- 750 g bospeen
- 4 bosuitjes
- 150 ml volle melk
- 30 g roomboter
- 1 bakje rucolakers
- 100 g hazelnoten, gehakt
Lees hier hoe je dit stamppotje maakt. CREDITS HEADER: FOTOGRAFIE: CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | STYLING: STEVE PEARCE