7x verwarmende soep voor gure dagen

Marloes Blom

24 oktober 2024

Groenten

Omdat niets zo lekker smaakt als een gloeiend hete soep op een gure dag: 7x soep om weer bij op te warmen. We delen hier vast de ingrediënten, hoe je de soepjes maakt lees je als je op de link klikt. Groenten

1. Paddenstoelensoep met salie-gremolata

Ingrediënten paddenstoelensoep

  • 475 gram paddenstoelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 prei, schoongemaakt en het witte gedeelte in niet te dikke ringen
  • 1 teen knoflook
  • Optioneel: scheutje cognac
  • 1 vastkokende aardappel, in stukjes van ongeveer 2 cm
  • 500 ml bronwater
  • Groentebouillonpoeder (kijk op de verpakking voor de benodigde hoeveelheid t.o.v. water)
  • 100 ml room

Ingrediënten salie-gremolata

  • 12 blaadjes van salie, grof gehakt
  • 30 gram pompoenpitten
  • 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
  • Snuf grof zeezout

En zo maak je deze paddenstoelensoep.

herfstsoep

Recept, foto & styling: Natascha Boudewijn

2. Wortelsoep met sinaasappel, tijmgremolata en crème fraîche

Ingrediënten

  • 750 g wortelen
  • 2 uien
  • 2 el olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 (biologische) sinaasappels
  • 1-2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 4 takjes peterselie, fijngehakt
  • 2 el gehakte verse tijm
  • 1 tl chilivlokken
  • 200 ml crème fraîche
  • zout en versgemalen zwarte peper

En zo maak je deze wortelsoep.

herfstsoep

Receptuur Susanna Fyring Liedgren | Bewerking Dosia Brewer | Foto Susanna Blåvarg

3. Heerlijk gevulde Neder-Ierse vissoep

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 1 ui, in dunne plakken
  • 1 prei, in plakken
  • 2 wortels, in plakken
  • 2 grote aardappels, in blokken
  • 1 volle el bloem
  • 150 ml witte wijn
  • 1,25 l visbouillon
  • 125 g zalmfilet, zonder vel en in blokjes
  • 100 g gerookte schelvis, in blokjes
  • 125 g verse wijtingfilet, zonder vel, in blokjes
  • 100 g gepelde rauwe noordse garnalen
  • 150 g gekookte mosselen
  • 150 ml room
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte dille

En zo maak je deze vissoep.

Recept Jacques Hermus | Foto: Lode Greven

4. Zoete soep met wortel, gember en hazelnoten

Ingrediënten

  • 600 g winterwortel
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 stukje gember van 5 cm, geraspt
  • 1⁄2 rode peper in kleine stukjes, of meer/minder naar smaak
  • 700 ml tuinkruidenbouillon
  • 200 g kikkererwten (blikje), uitgelekt
  • sap van 2 sinaasappels
  • zeste van 1⁄2 goed schoongeboende sinaasappel

Om te serveren

  • 100 g knapperige croutons
  • 100 g geroosterde grofgehakte hazelnoten
  • 100 g verkruimelde feta
  • 1 bosje fijngehakte peterselie

En zo maak je deze zoete soep.

herfstsoep

Foto Ernie Enkelaar | Styling Paula Schouten | Receptuur Dosia Brewer | Bereiding Yvonne Jimmink

5. Supersimpele paddenstoelensoep

Ingrediënten

  • ± 300 g paddenstoelen (bijv. champignons)
  • 2 sjalotten
  • 25 g boter
  • 300 ml rode wijn
  • 400 ml room
  • 400 ml water
  • zout en peper

En zo maak je deze paddenstoelensoep.

paddenstoelensoep

Receptuur, fotografie en styling Line Dammen / Taverne Agency 

6. Zoete-aardappelsoep

Ingrediënten

  • 600 g zoete aardappelen
  • 1 rode ui
  • 1 rode paprika
  • 1 el olijfolie
  • ¼ tl gerookte paprikapoeder + extra om te bestrooien
  • zout
  • 750 ml groentebouillon
  • mespunt nootmuskaat
  • 50 g cashewnoten, geroosterd
  • 2 blaadjes salie, in reepjes

En zo maak je deze zoete-aardappelsoep.

Fotografie Sigurd Kranendonk | Receptuur Dosia Brewer | Styling Marjolein Vonk | Bereiding Yvonne Jimmink

7. Geroosterde-courgettesoep met citroen-dille olie

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • zout en versgemalen peper

Voor de citroen-dille olie

  • 1 biologische citroen, sap en rasp
  • 1 bosje dille, fijngesneden
  • 100 ml olijfolie

Extra nodig

  • Rucola, om te garneren
  • Eetbare bloemen, om te garneren

En zo maak je deze courgettesoep.

Courgettesoep

Tekst & fotografie: Taverne agency/Our Nordic Adventures/Line Dammen & Veronika Moen

BEELD HEADER: PIXABAY

Meer kookinspiratie