Omdat niets zo lekker smaakt als een gloeiend hete soep op een gure dag: 7x soep om weer bij op te warmen. We delen hier vast de ingrediënten, hoe je de soepjes maakt lees je als je op de link klikt.
1. Paddenstoelensoep met salie-gremolata
Ingrediënten paddenstoelensoep
- 475 gram paddenstoelen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 prei, schoongemaakt en het witte gedeelte in niet te dikke ringen
- 1 teen knoflook
- Optioneel: scheutje cognac
- 1 vastkokende aardappel, in stukjes van ongeveer 2 cm
- 500 ml bronwater
- Groentebouillonpoeder (kijk op de verpakking voor de benodigde hoeveelheid t.o.v. water)
- 100 ml room
Ingrediënten salie-gremolata
- 12 blaadjes van salie, grof gehakt
- 30 gram pompoenpitten
- 1 grote of 2 kleine teentjes knoflook
- Snuf grof zeezout
En zo maak je deze paddenstoelensoep.
2. Wortelsoep met sinaasappel, tijmgremolata en crème fraîche
Ingrediënten
- 750 g wortelen
- 2 uien
- 2 el olijfolie
- 1 liter groentebouillon
- 2 (biologische) sinaasappels
- 1-2 knoflookteentjes, fijngehakt
- 4 takjes peterselie, fijngehakt
- 2 el gehakte verse tijm
- 1 tl chilivlokken
- 200 ml crème fraîche
- zout en versgemalen zwarte peper
En zo maak je deze wortelsoep.
3. Heerlijk gevulde Neder-Ierse vissoep
Ingrediënten
- 25 g boter
- 1 ui, in dunne plakken
- 1 prei, in plakken
- 2 wortels, in plakken
- 2 grote aardappels, in blokken
- 1 volle el bloem
- 150 ml witte wijn
- 1,25 l visbouillon
- 125 g zalmfilet, zonder vel en in blokjes
- 100 g gerookte schelvis, in blokjes
- 125 g verse wijtingfilet, zonder vel, in blokjes
- 100 g gepelde rauwe noordse garnalen
- 150 g gekookte mosselen
- 150 ml room
- zeezout en versgemalen zwarte peper
- 1 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte dille
4. Zoete soep met wortel, gember en hazelnoten
Ingrediënten
- 600 g winterwortel
- 2 tl zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 stukje gember van 5 cm, geraspt
- 1⁄2 rode peper in kleine stukjes, of meer/minder naar smaak
- 700 ml tuinkruidenbouillon
- 200 g kikkererwten (blikje), uitgelekt
- sap van 2 sinaasappels
- zeste van 1⁄2 goed schoongeboende sinaasappel
Om te serveren
- 100 g knapperige croutons
- 100 g geroosterde grofgehakte hazelnoten
- 100 g verkruimelde feta
- 1 bosje fijngehakte peterselie
En zo maak je deze zoete soep.
5. Supersimpele paddenstoelensoep
Ingrediënten
- ± 300 g paddenstoelen (bijv. champignons)
- 2 sjalotten
- 25 g boter
- 300 ml rode wijn
- 400 ml room
- 400 ml water
- zout en peper
En zo maak je deze paddenstoelensoep.
6. Zoete-aardappelsoep
Ingrediënten
- 600 g zoete aardappelen
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 1 el olijfolie
- ¼ tl gerookte paprikapoeder + extra om te bestrooien
- zout
- 750 ml groentebouillon
- mespunt nootmuskaat
- 50 g cashewnoten, geroosterd
- 2 blaadjes salie, in reepjes
En zo maak je deze zoete-aardappelsoep.
7. Geroosterde-courgettesoep met citroen-dille olie
Ingrediënten
- 1 courgette
- 2 el olijfolie
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 100 ml witte wijn
- 200 ml slagroom
- zout en versgemalen peper
Voor de citroen-dille olie
- 1 biologische citroen, sap en rasp
- 1 bosje dille, fijngesneden
- 100 ml olijfolie
Extra nodig
- Rucola, om te garneren
- Eetbare bloemen, om te garneren
En zo maak je deze courgettesoep.
BEELD HEADER: PIXABAY