Vitaminebom: de rozenbottel & recept voor rozenbottelchutney

Marloes Blom

8 december 2021

rozenbottelchutney

Rozenbottels zijn rode vitaminebommetjes die je kunt plukken juist in een periode dat je die vitaminen goed kunt gebruiken. Ook deze vrucht staat beschreven in het pas verschenen boek ‘Fruit plukken’ – met daarin fruit dat hier groeit en lekkere recepten. Zoals deze heerlijke rozenbottelchutney, óók leuk als cadeautje!

Rozenbottel (Rosa canina)

De wilde rozenbottel is de vlezige vrucht van de roos. De vorm kan variëren van rond of langwerpig tot flesvormig. Hij wordt wel de citroen of kleine sinaasappel van de noordelijke landen genoemd. In principe kun je de rozenbottels van alle wilde rozen gebruiken. Belangrijk is dat ze donkerrood, oranje, purper of zelfs zwartachtig van kleur moeten zijn: dan zijn ze rijp om te plukken. In rozenbottels zit veel vitamine C, aanzienlijk meer dan in citroenen of sinaasappels. Ze hebben daardoor een weerstandsverhogende en opwekkende werking. Pluktijd: augustus-december Vruchtkleur: donkerrood, oranje, purper, zwartachtig Gebruik: thee, jam, siroop (roosvicee) Smaak: fris zurig

rozenbottelchutney

Rozenbottelchutney

Ingrediënten

Jambasis

  • 1 kg rozenbottels, gewassen, zonder kroontjes
  • 600 g geleisuiker
  • sap van 1 citroen
  • 1 stengel sereh (citroengras), gekneusd

Chutney

  • 1 ui, gesnipperd en lichtjes gebakken
  • 1 1⁄2 cm gember, geraspt
  • 400 g kerstomaatjes, grofgehakt
  • rasp van 1 citroen
  • 2 rode chilipepers, geraspt
  • 1 kardemompeul
  • 1 kaneelpijpje
  • 100 g suiker
  • 4 el sherryazijn
  • 125 ml water

rozenbottelchutney

Bereiding

Jambasis

  1. Doe de rozenbottels in een pan, voeg zoveel water toe tot ze ruim onderstaan en kook ze 45-50 min. tot ze zacht zijn. Let erop dat ze continu onder water staan om aanbranden te voorkomen.
  2. Pers de rozenbottels met een pureeknijper tot pulp en haal de pulp daarna door een passeerzeef; er zal ongeveer 600 ml pulp overblijven.
  3. Doe de pulp in een pan, kook met de rest van de ingrediënten al roerend 6 min. en laat afkoelen.

Chutney

  1. Doe alle ingrediënten in een pan, breng aan de kook en laat al roerend ongeveer 30 min. zachtjes koken. Voeg de rozenbotteljam toe en kook al roerend nog 5 min. door. Schep de hete chutney in potjes en sluit direct af.
  2. Serveer de rozenbottelchutney met olijfbrood en Lancashire Bomb (scherpe kaas).

Fruit plukken. Koken met vruchten

Ben je dol op fruit uit het seizoen, uit eigen land – en maak je daar dan graag lekkere dingen mee? Dan is ‘Fruit plukken. Koken met vruchten’ een musthave. In dit handzame en heerlijk vormgegeven boek vind je een handig overzicht van ruim 20 fruitsoorten die het in Nederland en België goed doen – bekende en minder bekende soorten. De auteurs van dit boek, Matthias Kleingeld en Richard Walraven, zijn eigenaars van cateringbedrijf GEWOON eten en meer. Dus uiteraard vind je in dit boek ook heerlijke recepten met al dat fruit, zoals peerbolinhos en veenbessen-kruidenfocaccia. Matthias Kleingeld en Richard Walraven | Fruit plukken. Koken met vruchten | € 23,99 | Terra | Meer lezen op terralannoo.nl (inclusief inkijkexemplaar), bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST MATTHIAS KLEINGELD & RICHARD WALRAVEN | CONCEPT, ART DIRECTION & FOTOGRAFIE ANYA VAN DE WETERING (KAMER 465)| STYLING MARIE-CLAIRE LAMBALK (KAMER 465)

Meer lekkere (fruit)recepten

  • Ricottataart met mispel- kardemomcompote
  • Vijgen zijn niet alleen lekker om zo los uit de hand te eten, maar júist heerlijk om er gerechten mee te maken. Eén van deze vijf bijvoorbeeld. Of alle vijf, wat je wil. De ingrediënten zetten we er voor het gemak vast bij, hoe je daarvan zo’n smul-gerecht maakt lees je via de linkjes. Check onze overheerlijke vijgen top vijf.