Bietjes uit de oven, dat ruikt én smaakt zo lekker. Hier een fijne variant met twee soorten bietjes, vijgen en cavolo nero. Je kan natuurlijk een variant hierop maken, met andere verkrijgbare bietjes.
Geroosterde bietjes met vijgen en cavolo nero met rode peper
Bijgerecht voor 6-8 personen | ± 20 min. + oventijd ± 1 uur. Voorbereiding De bietjes kunnen al tot 2 dagen van tevoren worden gebakken in de oven en het balsamico-venkelsausje kan al worden gemaakt. Wel even goed schudden of doorkloppen voor gebruik.
Ingrediënten
- 6 kleine rode bietjes
- 6 kleine (chioggia)bietjes
- 6 vijgen
- 3 el olijfolie
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl venkelzaad, gevijzeld + extra om te versieren
- zout(vlokken)
- versgemalen peper
- 200 g cavolo nero, dikke nerven verwijderd en in stukken
- 1 rode peper, in ringetjes
- 50 g feta, verkruimeld
- Optioneel: cressen om te versieren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C.
- Pak elk bietje in een stukje aluminiumfolie in en bak in het midden van de oven in 30-45 min. gaar. Neem uit de folie, laat iets afkoelen en pel of schil de bietjes. Dit gaat gemakkelijker onder stromend water.
- Snijd grotere vijgen doormidden. Klop een sausje van de olie, azijn, venkelzaad, zout en versgemalen peper. Draai de oven- temperatuur naar 200 °C. Halveer de bietjes en de grotere vijgen. Schep ze om met de helft van het sausje en zet nog ± 15 min. in de oven. Schep af en toe even om.
- Verhit intussen een grote pan of wok op hoog vuur en doe er de cavolo nero en rode peper naar smaak in. Bak al omscheppend in ± 8 min. gaar. Breng op smaak met een paar druppeltjes balsamico, zout en peper. Doe de cavolo nero op een schaal, schep er de bieten en vijgen op en bestrooi met wat feta en eventueel wat cressen, extra venkelzaad, rode peperringetjes, zoutvlokken en peper.
CREDITS: FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | PRODUCTIE EN STYLING PAULA SCHOUTEN | FOODSTYLING YVONNE JIMMINK | RECEPTUUR DOSIA BREWER
Meer met biet