Koken voor jezelf en anderen zònder stress en gedoe – maar met de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd. Dat is de fijne gedachte achter het pas verschenen boek Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love. Wij mochten dit recept delen voor heerlijke gegrilde courgettes met Ottolenghi twist. De saus smaakt ook heerlijk bij allerlei andere gerechten, ook fijn! Ottolenghi’s Kitchen Team over dit recept: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te koken zonder dat hij schift; het lukt heel goed als u een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar u kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte en pittige saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter
Bijgerecht voor 2 tot 4 personen | Voorbereiden: 10 minuten | Bereiden: 30 minuten
Ingrediënten
- 30 g ongezouten boter
- 1/4 theel. saffraandraadjes, grof gekneusd
- 4 kleine, bleekgroene of gewone courgettes, uiteinden iets afgesneden en courgettes overlangs gehalveerd (600 g)
- 2 1/2 eetl. olijfolie
- 1 theel. maizena
- 300 g yoghurt Griekse stijl
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1/2 theel. gedroogde munt
- 3/4 theel. korianderzaad, geroosterd en grof gekneusd in een vijzel met een stamper
- 1 1/2 eetl. muntblaadjes
- 1/2 citroen
- zout en zwarte peper
Maak je eigen versie: Geen saffraan? Vervang het door een snufje geelwortelpoeder.
Bereiding
- Verhit de ovengrill op een hoge stand.
- Zet de boter met de saffraan in een kleine pan op halfhoog vuur. Zet de pan als de boter is gesmolten opzij zodat de saffraan kan intrekken.
- Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en schep ze om met 2 eetlepels olie, 1/3 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Leg ze met de snijkant boven en gril ze 15-20 minuten tot ze mooi geblakerd en gaar zijn.
- Maak de saus de laatste 10 minuten van de grilltijd. Klop in een grote schaal de maizena met 3 eetlepels water glad, voeg de yoghurt, knoflook, gedroogde munt, de overgebleven ½ eetlepel olie en ½ theelepel zout toe. Klop alles door elkaar, giet het in een grote sauteerpan met antiaanbaklaag en zet deze op halfhoog vuur. Verhit de saus onder voortdurend roeren circa 10 minuten tot hij licht gebonden en goed warm is. Laat de saus niet koken, anders gaat hij schiften.
- Giet de warme yoghurtsaus op een schaal met een opstaande rand en leg de courgettes erin met de gegrilde kant boven. Schep de saffraanboter erover en bestrooi met de korianderzaadjes en muntblaadjes. Knijp de halve citroen erover uit en serveer meteen.
Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love
Koken voor jezelf en anderen – zonder stress en gedoe. Maar dan wel mét de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd. In Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love kun je je eigen aantekeningen maken om je eigen variatie op de recepten te bewaren. Het Ottolenghi Test Keuken-team tovert alles wat ze vinden in hun keukenkastjes om tot toegankelijke, geruststellende creaties. En dan dus met die heerlijke ‘Ottolenghi’-twist. Yotam Ottolenghi & Noor Murad | Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love| Fontaine Uitgevers | € 24,99 | Bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST YOTAM OTTOLENGHI & NOOR MURAD | FOTOGRAFIE ELENA HEATHERWICK
Meer lekkere (groente)gerechten
- Geroosterde aubergine met burrata – van Yvette van Boven
- Krokante venkel met zure room & zoete chilisaus
- Chili con carne – perfect voor een heerlijk herfstig (of winters) avondje