Rijstpapieren wolkjes met romige zonnebloempitten-‘tonijn’-salade

Marloes Blom

24 september 2022

tonijnsalade

Zoek je nog een recept voor een feestelijk hapje – anders dan anders? Maak dan vooral dit recept uit het pas verschenen boek ‘The Green Kitchen Quick + Slow’: rijstpapieren wolkjes met romige zonnebloempitten-‘tonijn’-salade. En dat is dus geen echte tonijnsalade…

De makers over dit recept:

“Als je rijstpapier in een laagje olie frituurt, ontstaan er lichte en luchtige wolkjes die je kunt gebruiken als eenvoudige, zelfgemaakte glutenvrije hapjes. Die van ons dienen we op met een romige, krokante spread van zonnebloempitten die qua textuur en vetgehalte lijkt op tonijnsalade.”

Rijstpapieren wolkjes met romige zonnebloempitten-‘tonijn’-salade

Bijgerecht voor 6-8 personen | Bereiding 20 minuten

Ingrediënten

Voor de zonnebloempitten- ‘tonijn’-salade

  • 60 g zonnebloempitten, 20 minuten (tot 12 uur) in water geweekt
  • 2 el sesamzaad
  • 25 g kokosschaafsel
  • 4 volle el vegan (of gewone) mayonaise
  • 1 el tamari of sojasaus
  • geraspte schil en sap van 1 biologische limoen
  • 1 grote bos koriander, grof gesneden
  • 1⁄2 rode ui, gesnipperd
  • 1⁄2 rode chilipeper, fijngesneden
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de krokante rijstpapieren wolkjes

  • plantaardige olie of arachideolie, om in te frituren
  • 4 velletjes rijstpapier
tonijnsalade

Bereiding

  1. Spoel de geweekte zonnebloempitten af en laat ze uitlekken. Doe ze met de andere ingrediënten voor de ‘tonijn’-salade, behalve de appel, in de keukenmachine en druk op de pulseknop tot de spread een grove textuur heeft. Proef en breng op smaak. Schep de blokjes appel erdoor en zet tot gebruik in de koelkast.
  2. Maak de rijstpapieren wolkjes: verhit 1-2 centimeter olie in een pannetje op matig- hoog vuur. Breek een velletje rijstpapier in grofweg 4 stukken en laat ze in de hete olie vallen. Ze trekken meteen samen. Keer ze met een tang om in de olie en haal ze er na een paar seconden uit. Laat uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord terwijl je de rest frituurt.
  3. Dien op: leg de rijstpapieren wolkjes op een grote platte schaal en geef de zonnebloempitten-‘tonijn’-salade er apart bij zodat iedereen zijn eigen hapje kan maken door een lepeltje ‘tonijn’-salade op een stukje rijstpapier te scheppen.

Tips
Van tevoren: je kunt de spread een dag van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Het rijstpapier is het knapperigst op de dag zelf.
Restjes ‘tonijn’-salade: je kunt de spread gebruiken in sandwiches of wraps, op geroosterd brood of met kaas in een tosti.

The Green Kitchen Quick + Slow

‘The Green Kitchen’ is terug! Met ‘The Green Kitchen Quick + Slow’ hebben David Frenkiel en Luise Vindahl opnieuw een vegetarisch kookboek vol heerlijke recepten neergezet. Met snelle vegetarische recepten voor doordeweeks en lekkere uitgebreide vegetarische feestmaaltijden voor in het weekend. Start je dag met lekkere jam-boekweitrepen en kook ’s avonds een snelle gezonde pasta met miso en tempé. Heb je meer tijd? Bereid dan heerlijke kimchi-quinoaburgers met frietjes: gegarandeerd een hit. Een aanwinst voor elke vega keuken.

David Frenkiel & Luise Vindahl | The Green Kitchen Quick + Slow | Becht | € 25,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, ook te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST DAVID FRENKIEL & LUISE VINDAHL | FOTOGRAFIE DAVID FRENKIEL

Ook lekker