Lekker zomers: blauwe-bessentiramisu

Marjolein ter Braak

17 juni 2022

blauwe-bessentiramisu

Tiramisu is het hele jaar door om van te smullen, maar deze met zoetfrisse blauwe bessen is leuk om op een zwoele avond op tafel te toveren. Nu ja, toveren, je zult er wel wat voor moeten doen. Oh, en vergeet ‘m niet een uur voordat je hem serveert uit de koelkast te halen, dan is-ie lekkerder. Deze tiramisu is zonder koffie, maar met blauwe-bessensap. Alleen al daarom leuk om eens te proberen.

Ingrediënten

  • 250 g (ingevroren) blauwe bessen
  • 100 g suiker
  • 2 eieren
  • 500 g mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • rasp van een ½ biologische citroen
  • 1 pak lange vingers
  • cacaopoeder
  • geraspte chocolade
  • handje verse blauwe bessen om te serveren

Bereiding van de blauwe-bessentiramisu

  • Doe de blauwe bessen in een pannetje met de helft van de suiker, breng aan de kook en laat op zacht vuur een paar minuten pruttelen. Laat de bessen in een vergiet uitlekken en vang het sap op. 
  • Splits de eieren. Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker en mix er vervolgens de mascarpone door. Voeg de (ongeklopte) slagroom en de citroenrasp toe en klop door je ei-suiker-mascarponemengsel.
  • Klop in een schone kom de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door je mascarponemengsel.
  • Doe 1/3 van het mascarponemengsel in een mooie schaal en schep er de helft van de uitgelekte blauwe bessen over.
  • Doe het sap van de uitgelekte bessen in een diep bord en wentel er een paar lange vingers door. Bedek de eerste laag van het mascarponemengsel met de bessen met een laagje in sap gewentelde lange vingers. Doe daarover weer 1/3 mascarponemengsel en schep er de tweede helft van de uitgelekte blauwe bessen over. Bedek deze weer met in sap gewentelde lange vingers. Breng daarover de laatste laag van het mascarponemengsel aan. 
  • Zet de tiramisu afgedekt in de koelkast. Haal ’m er een uurtje voor je hem serveert uit. Bestrooi met cacaopoeder en wat geraspte chocolade en leg er verse blauwe bessen op.

TEKST EN BEELD: ANNA RUBINGH

Ander toetje?

Deze zijn ook heerlijk:
Nagerecht: red velvet-bolletjes met chocola en granaatappel of Heerlijk & feestelijk dessert: zoete aardappelstrudel.