Blini’s met zalm en half-gedroogde tomaatjes
Amuse, circa 25 blini’s
Ingrediënten:
Voor de blini’s
- 50 g bloem
- 25 g boekweitmeel
- 1/4 tl zout
- 3 g gedroogde gist
- 250 ml melk
- 1 ei, gesplitst
- olie of boter om te bakken
Voor het beleg:
- 10 kleine roma-tomaatjes
- 2 el olijfolie
- versgemalen peper
- zout
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 100 g gerookte wilde zalm
- verse tijmblaadjes
- zure room
Bereidingswijze:
- Meng de bloem en het boekweitmeel met het zout en de gist in een grote kom.
- Verwarm de melk in een pannetje tot die lauwwarm is. Neem van het vuur en klop er het eigeel door.
- Voeg al roerend beetje bij beetje het melkmengsel bij het bloemmengsel.
- Dek af met huishoudfolie en laat op een warme plaats circa 30 minuten staan of tot er belletjes aan de oppervlakte verschijnen.
- Klop in een kom het eiwit tot zachte pieken.
- Schep het eiwit door het beslag.
- Verwarm telkens een beetje olie of boter in een antiaanbakpan en maak per keer 2 of 3 blini’s.
- Schep telkens een eetlepel beslag in de pan. Draai de blini na 1-2 minuten om en bak de andere kant circa 1 minuut.
- Neem uit de pan en laat afkoelen. Bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast.
- Verwarm de oven tot 110 °C.
- Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier bekleed bakblik. Besprenkel ze met olie, zout, peper en de knoflook.
- Laat ze in circa 2,5 uur zachtjes gaar worden. Neem ze uit de oven en laat afkoelen.
- Warm circa 10 minuten voor het serveren de blini’s in een voorverwarmde oven van 225 °C goed door of serveer ze op kamertemperatuur.
- Beleg met wat zure room, tomaat, zalm en een paar blaadjes tijm.
FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK | RECEPTUUR DOSIA BREWER | BEREIDING SANDER DE PONTI | STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK
Lees ook:
5x populaire kerstrecepten Crostata van pompoen en rozemarijn Hangop met grapefruit en granola