Chiazaad: hoe gezond is het, en een lekker toetje met chiazaad

Marjolein ter Braak

15 januari 2024

chiazaad

Chiazaad is een bejubeld klein zaadje. Het zou een ‘superfood’ zijn: mega gezond en door zijn neutrale smaak, gemakkelijk toe te voegen aan salades of smoothies. Maar hoe gezond is chiazaad nu werkelijk en hoeveel chiazaad moet je per dag eten om te profiteren van de gezondheidsvoordelen?

Chia, de plant

Chiazaad is zaad van de Chia, een plant die in Centraal- en Zuid-Mexico groeit. De plant wordt ook wel Salvia hispanica genoemd is behoort tot de lipbloemenfamilie. Zijn bloemen zijn paars/blauw maar je hebt ook witte varianten. De Chia is een eenjarige plant, en wordt ongeveer 1 meter hoog. Een leuk weetje: chiazaad zou, voordat Columbus Amerika ontdekte, een vorm van geld zijn geweest waarmee de Azteken hun belasting betaalden.

chiazaad

Chiazaad: de voedingskrachtpatser

Chiazaad is rijk aan vezels, gezonde vetten, eiwitten, mineralen en antioxidanten. De zaden bevatten veel omega-3 vetzuren en mineralen zoals calcium, magnesium en ijzer​​. Chiazaad, rijk aan vezels, bevordert niet alleen een gezonde spijsvertering maar helpt ook de stoelgang te reguleren. De vraag of chiazaad gezond is, kan positief beantwoord worden, mits je er niet teveel van neemt.

Toch noemt het Voedingscentrum chiazaad geen ‘superfood’ , een label dat het zaad vaak opgeplakt krijgt. Dat heeft er vooral mee te maken dat er volgens het Voedingscentrum geen superfoods bestaan, omdat dit een label is wat niet wettelijk is omschreven. Daarbij zijn de gezondheidseffecten van superfood vaak niet wetenschappelijk onderbouwd.

Hoeveel chiazaad per dag?

Superfood of niet, chiazaad is een gezond zaadje, maar het is belangrijk om er niet te veel van te eten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is ongeveer 1 tot 3 eetlepels chiazaad. Maar als het om de gezondheidsvoordelen te doen is kun je ook andere producten eten zoals walnoten, want ook daar zit omega-3 in en daarbij heb je iets om op te knabbelen. Chiazaad (of andere noten) kun je door smoothies, yoghurt of salades mixen. Hieronder vind je een heerlijk toetje waar chiazaad in zit.

chiazaad

Toetje met chiazaad

Wat is er nou lekkerder als dessert dan een zijdezachte, donkere chocolademousse? Dit vegan recept is van de hand van de chef van vegan restaurant Yerba en dat zie en proef je. De chocolademousse maak je namelijk af met zelfgemaakte zevenzadenchocolade en laurierkaramel. Oogt goddelijk, smaakt heerlijk. Dit is het recept:

Chocolademousse van zijden tofu met zevenzadenchocolade en laurierkaramel

Voor de vegan chocolademousse

  • 250 g pure chocolade (80% cacao)
  • 400 g zijden tofu
  • 100 ml koffie
  • 100 g agavesiroop
  • 25 g koffielikeur

Voor de zevenzadenchocolade

Genoeg voor 8 porties – wat overblijft kun je bewaren in de koelkast

Ingrediënten

  • 200 g pure chocolade (80% cacao)
  • 25 g zwart sesamzaad
  • 25 g wit sesamzaad
  • 25 g chiazaad
  • 25 g hennepzaad
  • 25 g pompoenpitten
  • 25 g zonnebloempitten
  • 25 g maanzaad

Voor de laurierkaramel

Ingrediënten

  • 75 g suiker
  • 4 laurierbladeren
  • 1 tl glucose
  • 10 g zout

Lees hier hoe je deze chocolademousse met chiazaad maakt.

chiazaad
CREDITS: TEKST WALTER MARSKAMP & SALLY MITCHELL | BEELD JAIMEE LOWE

BEELD: PEXELS, UNSPLASH, JAIMEE LOWE

Lees ook: