Wij hebben pepernoten – in Scandinavië hebben ze peperkoekjes. Niet verrassend dat we die ook bijzonder smakelijk vinden. Hier het recept! Je bakt er een behoorlijk aantal koekjes mee – misschien leuk om in een mooie (oude) trommel cadeau te geven met kerst?
Peperkoekjes
Voor een flinke voorraad koekjes | ± 30 min. + oventijd 8-10 min.
Ingrediënten
- 200 g bruine basterdsuiker
- 200 g witte basterdsuiker
- 200 g keukenstroop
- 300 g boter
- 2 el kaneel
- 2 el gemberpoeder
- 2 el kruidnagelpoeder
- 1 kg bloem
- 1 el baksoda
Bereiding
- Verwarm de bruine en witte suiker samen met de stroop en 150 ml water in een pan op laag vuur. Voeg de boter toe en laat deze smelten. Roer goed door en laat een beetje afkoelen.
- Voeg kaneel, gemberpoeder, kruidnagel- poeder en baking soda toe en roer daarna goed door.
- Voeg de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Het beste is om dit deeg een nacht in de koelkast te laten rusten, dus maak het deeg de avond ervoor.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het even door tot het soepel is, voeg eventueel nog wat bloem toe.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Rol het deeg uit met een deegroller tot een dunne laag en steek met koekvormpjes koekjes uit het deeg. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 8 tot 10 min. in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.
Tip: De hoeveelheid deeg is voor lekker veel koekjes. Wil je gemakkelijk verse koekjes kunnen bakken, vries dan een deel van je deeg in, het blijft lang goed in de diepvries. CREDITS: PRODUCTIE, RECEPTUUR & FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH