De paardenbloem – geneeskrachtige gele blom

Marloes Blom

3 augustus 2020

Je ziet hem overal in weilanden en bermen. In onze eigen tuin hebben we ‘m liever niet, de paardenbloem. Want hij is o zo hardnekkig en plant zich op plekken waar je ‘m niet wilt. Maar wist je dat deze gele bloem al eeuwen wordt gebruikt als medicijn?

Niet lekker, wel gezond

Paardenbloem (Taraxacum officinale) wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als geneeskruid. Het smaakt bitter en reinigt je lichaam in de lente. Wortel, blad, bloemen en knoppen zijn eetbaar. Paardenbloem wordt ook wel hondensla of molsla genoemd. Het voorjaar is de belangrijkste oogsttijd: het blad is dan nog zacht en de wortels heel bitter. Vroeger werd paardenbloem gebruikt als licht laxeermiddel en bij maag- en leverziektes. Het kruid werkt ook vochtafdrijvend. Het waren de Arabieren die de plant als eersten als geneeskrachtig kruid toepasten en zo populair maakten. De bitterstoffen in paardenbloem zijn bijzonder waardevol. Ze bevorderen de stofwisseling en versterken het immuunsysteem. In het Duits is er een gezegde: ‘Löwenzahn, da lachen alle, Leber, Magen Niere, Galle’ (‘Paardenbloem, want dan lachen ze allemaal: lever, maag, nieren en gal’). Wortels die in de herfst worden uitgegraven bevatten minder bitterstoffen, maar veel inuline. Die ondersteunt een gezonde darmflora en versterkt het immuunsysteem. Thee van deze bloem werkt bloed- zuiverend.

Thee van paardenbloem

Paardenbloemthee Voor 2 glazen | 15 min. Ingrediënten

  • 4 el verse paardenbloemwortel en/of -blaadjes, gewassen (of 2 el gedroogd)*
  • 400 ml water, gekookt en iets afgekoeld

Bereiding

  1. Giet het gekookte water over de verse dan wel gedroogde paardenbloemwortel en/of -blad.
  2. Laat ± 10 min. trekken en drink op of bewaar in een thermoskan.
  3. Wil je een theekuur van paardenbloem doen om je gezondheid te verbeteren, drink dan dagelijks 3 tot 4 kopjes, gedurende een periode van 4 tot 6 weken.
  4. *) te koop bij natuurwinkels en reformhuizen.

NB: Pluk je zelf paardenbloemen, doe dat dan op plaatsen waarvan je zeker weet dat de grond niet is bewerkt met gif. Vermijd ook overmatig bemeste weiden; de bloemen nemen daar veel nitraat op. CREDITS: TEKST, FOTOGRAFIE, STYLING EN RECEPTUUR NATASCHA BOUDEWIJN | OMSLAG: UNSPLASH