In de boomgaard van Hill Top, waar Beatrix Potter woonde en werkte, staat een oude appelboom. In het seizoen zijn de takken zwaar van de appels. Deze simpele appelcake is heel gemakkelijk te maken. Eet ’m warm of koud, met roomboter of, mmmmmmm, zelfgemaakte custard.
Dorset apple cake
Tussendoortje of nagerecht voor 6-8 personen | ± 15 min. + oventijd ± 50 min.
Ingrediënten
- 2 grote of 3 wat kleinere zure appels
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 100 g boter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker + evt. extra om te bestrooien
- 1 tl kaneel
- scheutje melk
- ook nodig: springvorm van ± Ø 24 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil eventueel de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
- Meng in een kom het bakmeel met het zout en wrijf de boter er met de vingertoppen doorheen tot er fijne kruimels ontstaan.
- Meng de suiker en het kaneel door de stukjes appel en schep door het kruimelige mengsel. Voeg een scheutje melk toe en breng snel samen tot een samenhangend deeg.
- Vet de springvorm in of gebruik bakpapier om de bodem te bekleden. Doe het mengsel in de bakvorm, bestrooi eventueel met wat extra suiker en bak ongeveer 50 min. in de oven.
CREDITS: RECEPTUUR, TEKST EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH