Double denim Mac ‘n’ Cheese – heerlijk comfortfood mét asperges

Marloes Blom

20 April 2021

Mac n cheese

Zeg je Macaroni met ham en kaas, dan denk je niet direct aan groenten. Maar Alice Zaslavsky maakt een heerlijke variant van deze klassieker, met een hoofdrol voor asperges. Win-win als je het ons vraagt… Alice over haar ‘Double denim Mac ‘n’ Cheese’: ‘Weet je nog dat toen Justin en Britney aan het daten waren ze samen naar de MTV Video Music Awards gingen in hun spijkeroutfit? Nou kijk, door zijn kapsel (wat toch verdraaid veel op een bak macaroni leek) en haar achternaam (Spears, asperges, snap je ’m?), kwam ik tot dit gerecht. Vaak zijn mac ‘n’ cheese-recepten ronduit teleur- stellend omdat je te veel handelingen moet verrichten (ik heb het tegen jou, bechamelsaus), dus wat ik leuk vind aan dit recept, is dat het net zo snel klaar is als het koken van een pan met pasta. Als je geen tijd hebt om je druk te maken over het koken van de groenten, hak de asperges dan in kleine stukjes en doe ze in een vergiet vlak voordat je het pastawater erdoorheen laat lopen; dit zal de asperges net voldoende garen, zodat ze niet meer knalhard zijn. Of rasp een deel van de bloemkool door de gekookte pasta vlak voor je het vuur uitdraait en de pasta afgiet. Een handje of twee bevroren erwtjes in een kom doen en er kokend water overheen gieten, is een andere optie.’

Double denim Mac ‘n’ Cheese

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 500 g macaroni (of groene pasta)
  • 3-4 bosjes asperges, ongeveer 600 g in totaal
  • 1⁄2 bloemkool, met bladeren
  • 100 g boter
  • 300 g Comté (of gruyère of cheddar), geraspt
  • 250 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • olijfolie, om te besprenkelen

Bonus beurre noisette

  • 80 g boter
  • 1 handvol rauwe of geroosterde hazelnoten

Mac n cheese

Bereiding

  1. Neem je grootste pan en vul hem voor driekwart met water, gooi er een flinke snuf zout bij (het water moet zo zout zijn als de zee) en breng aan de kook. Doe de macaroni erbij, zet de timer op 3 minuten korter dan er op de verpakking van de pasta staat.
  2. Snijd intussen de houtige uiteinden van de asperges, zet ze opzij en snijd de asperges in hapklare stukken. Snijd de bloemkool in roosjes en de stengels in kleine stukken. Snijd de bladeren op dito grootte en zet opzij.
  3. Smelt de boter in een grote sauspan met antiaanbaklaag.
  4. Als je timer afgaat, doe je de bloemkool bij de macaroni en zet je de timer opnieuw op 2 minuten. Als de timer weer afgaat, gaan de asperges erin, en stel je de timer opnieuw op 1 minuut in. Giet alles af, bewaar een mok pastawater, en laat de pasta en groente verder uitlekken in een vergiet.
  5. Maak nu de beurre noisette door in de lege pastapan de boter te smelten, de achtergehouden aspergekontjes en bloemkoolbladeren toe te voegen, samen met de hazelnoten. Laat op middelhoog vuur bubbelen en bruisen tot het ruikt naar koekjes en de boter mooi bruin is (niet zwart). Bewaar ter garnering.
  6. Strooi intussen alle Comté en ongeveer 200 gram van de Parmezaanse kaas in de andere sauspan met de gesmolten boter, voeg de gekookte pasta, groenten en de mok pastawater toe. Schep voorzichtig om tot je een prachtig glanzende puinhoop hebt gemaakt. Breng op smaak met zout en veel grofgemalen zwarte peper.
  7. Schep de bruine botermix over de macaroni. Bestrooi ieder bord met wat Parmezaanse kaas, nog een paar draaitjes zwarte peper, besprenkel met een scheut olijfolie en serveer.
  8. Ook lekker Bewaar de restjes in een ovenvaste schaal, zodat je ze de volgende dag alleen maar hoeft te bestrooien met wat panko, te besprenkelen met olijfolie en een handje geraspte Parmezaanse kaas erover hoeft te strooien. Warm op in ongeveer 10 minuten op 180 °C.

Over ‘Een ode aan groenten’

Bietjes van brownies De titel van dit boek doet zijn naam eer aan. In ‘Een ode aan groenten’ vertelt schrijfster en groentengek Alice je hoe je nog meer uit groenten kunt halen. De truc zit ‘m in variatie qua kooktechnieken: behalve koken, stomen en blancheren deelt ze recepten waarin je groenten konfijt, schroeit, roostert, frituurt, stooft of karamelliseert. Ze deelt tips over smaakcombinaties (rode biet bij daikon, citrus of walnoten bijvoorbeeld, en prei met ansjovis of karwijzaad). Niet alle recepten zijn vegetarisch. Maar bij vrijwel alle recepten staat een vegavariant – en vaak ook een gluten- en zuivelvrije optie. Alice Zaslavski. Een ode aan groenten. Good Cook. Meer info en bestellen via goodcook.nl en bol.com. CREDITS: TEKST ALICE ZASLAVSKI | FOTO’S BEN DEARNLEY

Andere toppers uit ‘Een ode aan groenten’

Meer lekkers met asperges


Meer Hoofdgerecht