Wanneer allerlei smaken lang de tijd krijgen om in een gerecht te trekken smaakt het ‘t allerbest. Dat zit wel goed bij dit recept voor een geurige Marokkaanse bulgursalade: je bereidt ‘m in een hooikist. Lekker duurzaam! Heb je nog geen ervaring met koken met een hooikist? Hier lees je er alles over. Deze Noord-Afrikaans georiënteerde maaltijdsalade maken we met bulgur (het mollige broertje van de couscous) en veel vruchten en noten. Het gerecht kan zowel warm als koud gegeten worden. Ben je dat laatste van plan, dan mag de bouillon iets sterker gemaakt worden.
Marokkaanse bulgursalade uit de hooikist
Hoofdgerecht voor 4 personen | 5 min + gaartijd 3-8 uur
Ingrediënten
- 500 ml bouillon
- 300 g bulgur
- 80 g gedroogde abrikoos (ca. 10 stuks), grof gehakt
- 10 g zuurbes (Turkse/Marokkaanse winkel of gezondheidswinkel)
- 20 g gedroogde dadels, zonder pit, grof gehakt
- 20 g amandel, in plakjes of gehakt
- 20 g pijnboompitten, geroosterd
- rasp van 1 citroen
- 3 g ras el hanout
- 1 envelopje saffraan
- 1 chilipeper, in ringen
Bereiding
- Breng de bouillon aan de kook.
- Doe alle andere ingrediënten in een pan en overgiet met de hete bouillon.
- Doe de deksel op de pan en plaats in de hooikist.
- Laat de inhoud tussen de 1 en 8 uur garen.
- Roer bij openen even door en serveer.
Tips en variaties
- Lekker erbij is dikke yoghurt met honing, olijfolie en ingelegde citroen.
- Je kunt dit gerecht ook met couscous maken in plaats van bulgur.
CREDITS: TEKST RENÉ ZANDERINK EN MENEER WATEETONS | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN