Scones zijn áltijd een goed idee, bij je ontbijt of lunch, of bij een gezellige high-tea. Met deze scones doe je iedereen een plezier: ze zijn vegan. Het recept is van ‘groen meisje’ Merel Wildschut, oprichtster van de populaire site en de gelijknamige blog De Groene Meisjes. Pas geleden lanceerde ze haar eerste kookboek ‘Vegan voor iedereen’, vol met smakelijke én makkelijke gerechten. Waaronder deze verslavend lekkere scones.
Scones
Merel over deze scones: ‘Aline is niet alleen de allerbeste fotograaf, ze bleek ook de Queen of Scones te zijn. Vorig jaar, toen we net in onze eerste corona-lockdown zaten, maakte Aline dit recept voor mijn blog. Het werd een instant hit! Ik heb de scones zelf inmiddels ook ontelbare keren gebakken en ze worden iedere keer weer heerlijk.’
Vegan scones
Ontbijt of lunch | Voor 12 scones | 40 minuten
Ingrediënten
- 500 g zelfrijzend bakmeel
- 1 theel. zout
- 16 g bakpoeder
- 3 flinke eetl. witte basterdsuiker
- 100 g kokosolie, hoeft niet gesmolten
- 320 ml ongezoete amandelmelk
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 210 °C.
- Meng het bakmeel, zout, bakpoeder en de basterdsuiker in een grote kom.
- Kneed de kokosolie door het mengsel. De kokosolie hoeft niet helemaal opgelost te worden; er mogen gerust wat stukjes achter blijven in het mengsel.
- Voeg de amandelmelk toe en kneed met je handen tot een deeg. Kneed niet te lang door, want daarmee verliest je deeg de luchtigheid die scones nodig hebben. Het deeg mag er rommelig uitzien.
- Zet de kom met het deeg 15 minuten in de koelkast. Zo krijgt het deeg wat meer stevigheid.
- Bestrooi je aanrecht met wat bloem. Stort hierop het deeg en rol uit met een deegroller. Steek vervolgens 10-12 rondjes uit. Dit kun je bijvoorbeeld met een drinkglas met een dunne rand doen of met een uitsteekring.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de scones over de bakplaat en laat er genoeg ruimte tussen. Zet de bakplaat in de oven en bak de scones 15 minuten.
- Wanneer je scones goudbruin aan de buitenkant zijn, zijn ze klaar!
NB Merel serveert deze scones met lemon curd, het recept daarvoor vind je eveneens in Vegan voor iedereen. In onderstaand recept, citroentaart met lemon curd, vind je ook een recept voor vegan lemon curd.
Vegan voor iedereen
Vegan eten kan lekker, gezond, makkelijk én betaalbaar. Dat bewijst Merel Wildschut al zo’n tien jaar op het succesvolle blog De Groene Meisjes, met o.a. vegan recepten. Uitgangspunt daarbij: plantaardig, diervriendelijk eten dat binnen korte tijd op tafel staat, niet duur is en waarvoor de voedzame ingrediënten goed verkrijgbaar zijn. Hadden we al gezegd bijzonder lekker? In Vegan voor iedereen vind je de top-10 Groene Meisjes-favorieten, maar ook vijftig nieuwe recepten. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes. Zoals linzensoep, risotto met paddenstoelen, taco’s met jackfruit en chocolademousse. ‘Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden’, aldus uitgeverij Fontaine. Merel Wildschut | Vegan voor iedereen | € 22,99 | Fontaine Uitgevers | Meer info en bestellen via fontaineuitgevers.nl
Meer lekker en vegan
CREDITS: TEKST MEREL WILDSCHUT | BEELD ALINE BOUMA