Simpel, feestelijk, lekker: camembert met vijgen en notenkrans

Marloes Blom

25 juli 2021

Camembert met vijgen

Camembert en vijgen zijn een smaakmatch ‘made in heaven’. In dit recept uit ‘Een feest van smaak’ verwerk je de verse vijgen samen met noten en rozijnen in een selfmade notenkrans. Die bak je dan samen met een lekker camembertje in de oven. Je hebt het zo gemaakt, de oven doet het meeste werk. En daarna is het een kwestie van smullen…

Camembert met vijgen en notenkrans

4 personen

Ingrediënten

  • 5 vijgen
  • 2 theelepels balsamicocrème
  • 1 theelepel suiker
  • 1 hand gecrushte noten en rozijnen
  • 1 rol vers flammkuchendeeg of pizzadeeg
  • grof zeezout
  • gedroogde en verse rozemarijn
  • 1 camembert
  • 1 ei

Camembert met vijgen

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  2. Snijd de vijgen in stukjes, zet een klein deel opzij voor de afwerking.
  3. Meng het merendeel van de vijgen met de balsamico-crème, suiker, noten en rozijnen.
  4. Rol het deeg uit en verdeel de vijgenstukjes over het deeg. Bestrooi met wat grof zeezout en gedroogde rozemarijn.
  5. Rol het deeg op aan de lange zijde. Rol vervolgens het opgerolde deeg rond de camembert heen en druk goed aan. Knip met een schaar om de 2 centimeter een sneetje in het deeg.
  6. Klop het ei los en smeer de bovenkant van het deeg in met het ei.
  7. Plaats de camembert met vijgenkrans op het bakpapier en bak in de oven gedurende 20 minuten.
  8. Haal uit de oven en garneer met verse vijgen en verse rozemarijn. Serveer meteen, zodat je met het gebak de warme kaas kunt uitlepelen.

Een feest van smaak

Houd je van het goede leven – met zo nu en dan een feestje en vooral veel gezellig samen eten? Trakteer jezelf dan op ‘Een feest van smaak’ met daarin niet alleen recepten, maar ook styling ideeën. Want smaak en sfeer beleef je samen, aldus de makers – onder wie het team van de Vlaamse versmarkt Van Eccelpoel. Het boek is ingedeeld per maand; elke maand heeft een toepasselijk feestelijk thema en bijpassende recepten. Van ‘Do the detox’ in januari (met bijvoorbeeld het recept van een Quinoaburger met garnituur en wortel) tot ‘Van veld naar bord’ in maart (met het recept voor een Aardbeiensoepje met roze peper & citroenkoekjes), en ‘Let’s go swimming in the w… cocktails & fingerfood – poolpartyproof’ in juli. Ook kun je her en der meer lezen over de herkomst van de verse, ambachtelijke producten. Van Eccelpoel, Smaakmakers & Femke Vandevelde | Een feest van smaak |€ 29,99 | Lannoo | Meer info via Lannoo.be, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel   CREDITS: TEKST VAN ECCELPOEL, SMAAKMAKERS (RECEPTEN) & VANDEVELDE (REDACTIE & INTROTEKSTEN) | BEELDEN KRIS JACOBS | STYLING CAROLE DAEMS

Meer lekkere borrelhappen