Dol op avocado? Dan móet je dit recept uit de ‘Koolhydraatarme bijbel’ van Janneke Vreugdenhil echt uitproberen: overheerlijke avocado fries. Ook fijn, je maakt ze in een handomdraai. Janneke over dit recept: “Gepaneerde en gefrituurde avocadoparten met een dip van alle ándere klassieke guacamole-ingrediënten. Het klinkt natuurlijk een beetje als een gimmick, en dat is het ook wel. Maar het is óók gewoon waanzinnig lekker. Je hebt er Parmezaanse kaas uit een zakje voor nodig, die is droger dan versgeraspte en dat geeft een beter paneerlaagje. En gebruik vooral ook mooie rijpe, maar beslist niet overrijpe avocado’s.”
Avocado fries
16 stuks | 20 minuten
Ingrediënten
- 2 eieren
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram gedroogde geraspte Parmezaanse kaas (uit een zakje dus)
- arachide-, rijst- of geurloze kokosolie
- 2 avocado’s
- zout en peper
Voor de guacemole dressing
- 1 tomaat
- 1 el rode ui, gesnipperd
- 1 el korianderblaadjes
- 1⁄4 tl gemalen komijn
- sap van 1 limoen
- tabasco naar smaak
Benodigdheden
- staafmixer
- wok
- schuimspaan
- keukenpapier
Bereiding
- Breng in een kleine steelpan water aan de kook.
- Kerf de tomaat kruislings in aan de bolle kant en dompel 30-60 seconden in het kokende water. Laat de tomaat afkoelen en verwijder het velletje. Snijd de tomaat in stukken.
- Doe de tomaat, ui, koriander, komijn, het limoensap, de tabasco en een snuf zout in een hoge mengbeker en pureer met de staafmixer glad. Schenk deze dip in een kommetje.
- Klop de eieren los in een diep bord. Meng in een ander diep bord het amandelmeel met de Parmezaanse kaas en flink wat versgemalen peper.
- Verhit in een wok een duimdikke laag olie.
- Schil de avocado’s, halveer ze, verwijder de pit en snijd elke helft in 4 parten. Bestrooi de parten met een snufje zout. Haal de parten avocado eerst door het losgeklopte ei en wentel ze vervolgens door het Parmezaanse-kaasmengsel. Zorg dat het paneerlaagje goed hecht.
- Bak de gepaneerde avocado in 3-4 minuten goudbruin en knapperig in de hete olie.
- Laat de avocado fries uitlekken op keukenpapier en geef de guacamoledip erbij.
Per stuk 1 g koolhydraten | waarvan 1 g vezels | 0 g netto koolhydraten | 4 g eiwitten | 9 g vetten | 103 calorieën
De koolhydraatarme bijbel
Koolhydraatarme bijbel is het naslagwerk voor iedereen die minder koolhydraten wil eten, maar beslist niet minder wil genieten. Aan de hand van duidelijke en stapsgewijze instructies laat Janneke Vreugdenhil zien hoe je gerechten maakt met weinig en langzame koolhydraten, zonder daarbij in te leveren op smaak. Van gegrilde tonijn met komkommer-avocadosalade tot koolraap-carbonara en steak béarnaise. En van mokkasmoothies en proteïnebrood tot Thai beef salad en pompoenlasagne. Janneke Vreugdenhil | De koolhydraatarme bijbel | Carrera | € 33,99 | Bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: RECEPTUUR EN TEKST JANNEKE VREUGDENHIL | FOTOGRAFIE RENÉ MESMAN | STYLING HANNA VAN DEN BOS | FOOD STYLING CLAARTJE LINDHOUT