Wij zijn verzot op risotto en die gaat dan dus meestal helemaal op. Maar nu hebben we een goede reden om toch wat over te houden (of gewoon wat extra te maken….). Deze risottoballetjes met basilicummayonaise uit het pas verschenen kookboek Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten. Karin over dit recept: “Ooit werd ik gevraagd om mee te doen aan videoopnames voor Kliekipedia. Dat was een initiatief van SIRE, bedoeld om ervoor te zorgen dat we minder etenswaren weggooien. Om eerlijk te zijn gebeurt dat met mijn risotto nooit. Sterker nog, op verzoek van meneer Hamersma maak ik altijd extra veel. Omdat hij de risottoballetjes die ik daar de volgende dag van maak eigenlijk nog lekkerder vindt. Helemaal met deze mayonaise.”
Risottoballetjes met basilicummayonaise
Borrelhap of voorgerecht | Voor 4 personen | Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- restant risotto (of maak anders een hoeveelheid voldoende voor 2 personen)
- 1 bol mozzarella, in stukjes
- bloem
- 1-2 eieren, losgeklopt
- paneermeel
- zonnebloemolie om in te bakken
Voor de basilicummayonaise
- halve bos basilicum, alleen de blaadjes
- scheutje olijfolie
- sap van citroen
- 6 eetl. mayonaise
- zout en peper
De wijn: Een van mijn favoriete snacks. Of laat ik het wat luxer zeggen: fingerfood. Helemaal de vingers aflikken is een kwestie van pinot grigio of houtvrije chardonnay erbij schenken. Zelfs rode barbera d’asti laat zich er goed bij smaken.
Bereiding
- Pureer de basilicumblaadjes met de olijfolie in een keukenmachine. Roer het basilicummengsel met het citroensap door de mayonaise. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
- Rol de risotto tot het formaat van flinke pingpongballetjes. Zorg ervoor dat je risotto van de dag ervoor gebruikt. Ook als je ’m speciaal maakt voor dit recept, want het is zaak dat de risotto koud is. Alleen dan kun je er makkelijk balletjes van maken. Maak in elk balletje met je vinger een gaatje en duw daar voorzichtig een stukje mozzarella in. Sluit het gaatje weer met wat risotto.
- Zet drie diepe borden neer: een met bloem, een met losgeklopt ei en een met paneermeel. Haal de risottoballetjes achtereenvolgens door de bloem, het ei en de paneermeel.
- Laat de risottoballetjes 20 minuten (of langer, je kunt ze ruim van tevoren maken) in de koelkast opstijven.
- Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok of in een koekenpan met hoge rand.
- Schep de balletjes in de pan, eventueel in twee porties, en bak ze in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keuken papier. Serveer met de basilicummayonaise.
- Risottoballetjes zijn een heerlijk aperitiefhapje. Maar met een salade erbij zijn ze ook prima als voorgerecht te serveren.
Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten
Mevrouw Hamersma is niet alleen eigenaar en naamgever van de gelijknamige kookboekwinkel in de Amsterdamse Pijp. Zij verzorgt ook al tien jaar de gerechten voor ‘Mevrouw en Meneer Hamersma’, de populaire eet- en drinkrubriek die in Het Parool en het AD verschijnt. Daarvoor put mevrouw Hamersma uit de duizenden kookboeken waarmee zij zich thuis en in haar kookboekwinkel omringd weet. Inmiddels verschijnen de door haar verzamelde recepten van collega-koks en kookboekschrijvers in heel Nederland op tafel. Een van de redenen voor dat succes: de toegankelijkheid en maakbaarheid van de gerechten. In Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten heeft mevrouw Hamersma ruim zeventig van haar lievelingsrecepten gebundeld, inclusief een groot aantal klassiekers van eigen hand. En omdat hij toch in de buurt was, heeft meneer Hamersma daar bijpassende wijnen bij uitgezocht. En wie een beetje van wijn houdt, weet dat het dan helemaal goed komt. Karin Hamersma | Mevrouw Hamersma Verzamelde Recepten | 24,99 | Fontaine Uitgevers | Meer info via fontaineuitgevers.nl, bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: TEKST KARIN HAMERSMA | FOTOGRAFIE JAKOB VAN VLIET