Strooi ze uit over je salade of soep, versier er je taart mee, voeg ze toe aan kruidenboter, of vries ze in bij ijsblokjes: eetbare bloemen. Ze zijn gezond én je maakt er geheid indruk mee op je gasten! Maar welke bloemen zijn nu geschikt om te eten? Dat zijn er stiekem enorm veel! Hier 6 fijne ‘mooimakers’.
Viooltje
Het bekendste eetbare bloemetje is waarschijnlijk het viooltje. De paarse en de kleine, driekleurige variant kan je eten. Hij smaakt mild, dus je kan er elk gerecht mee opfleuren.
Anjer
De bloemblaadjes van anjers kun je eten, ze smaken ietwat kruidig.
Madeliefje
De bloemen en blaadjes van dit vrolijke bloemetje kun je eten, en ze zijn nog gezond ook. Er zit bijvoorbeeld veel magnesium in. Ze smaken ietwat bitter en kruidig. Een grappig weetje – bij regenweer houden madeliefjes zich (half)gesloten. Maar strooi je ze over bijvoorbeeld soep, dan gaan de bloemetjes weer open!
Fuchsia
Dit plantje staat bij velen in de tuin, en je kan de bloemen dus ook eten. De smaak is friszuur, en met hun intense kleur zijn het gegarandeerd mooimakers voor je gerecht.
Korenbloem
Geen blauw zo mooi blauw als de korenbloem, en je kan ‘m o zo makkelijk zelf zaaien. De bloemblaadjes kun je eten. Ze hebben geen uitgesproken smaak, ietwat bitter. Je kan ze bijvoorbeeld toevoegen aan beslag van flensjes – weer eens wat anders!
Roos
Rozen heb je óók in prachtige tinten, en de blaadjes zijn mooi en lekker bij zoete gerechten. Je kan ze bijvoorbeeld suikeren. NB: Voor alle eetbare bloemen geldt: kies voor onbespoten bloemen. Pluk ze bijvoorbeeld in pluktuinen of kweek ze zelf. Jonge, verse blaadjes smaken het lekkerst. Bij hooikoorts is het eten van bloemen géén goed plan. En verwijder sowieso de stamper en meeldraden voor gebruik – dat lukt het beste met een pincet.
Bronnen (o.a.) en meer lezen
- Etenswaardig.net
- Eatme.nl
- Bloemen.org
- Mooiemoestuin.nl – een uitgebreid overzicht, inclusief lijst met giftige planten.
Zelf zaaien
Bij Bolster.nl kun je zaden bestellen. Beeld: PIXABAY | UNSPLASH