Vleugje cranberry, toefje kaneel, wolkje steranijs, beetje gin of brandewijn… Likeur maken, is zo moeilijk niet. Begin wel op tijd, zodat uw favoriete ingrediënten kunnen rijpen voor de feestdagen. Niets leukers dan gasten straks een écht rondje van het huis voor te schotelen. Of vrienden een persoonlijk – en smaakvol – flesje cadeau te doen.
Bella Italia
Ingrediënten (voor circa 1 liter)
- 5 grote sinaasappels
- 625 ml wodka
- 3 takjes rozemarijn
- 325 ml water
- 300 g suiker
- 1 weckpot ¾ liter
- 1 fles 1 liter of meerdere flesjes
Bereiding
- Boen 5 sinaasappels goed schoon en verwijder met een dunschiller het oranje gedeelte van de schil.
- Doe de schillen samen met de wodka en de rozemarijn in een weckpot en laat circa 3 weken op een koele, donkere plek intrekken. Schud de pot een paar week per week.
- Verwijder van de laatste sinaasappel het oranje gedeelte van de schil.
- Breng samen met het water en de suiker aan de kook en blijf roeren tot de suiker is opgelost.
- Laat nog circa 15 minuten op een laag vuur zachtjes doorkoken. Neem van het vuur en laat helemaal afkoelen.
- Giet beide mengsels door een fijne zeef en meng door elkaar. Begin met ¾ van de suikersiroop bij het vodkamengsel te gieten en te proeven. Voeg meer siroop toe voor een zoetere likeur.
- Verdeel de likeur de fles(jes) en laat op een koele donkere plek 3-6 weken staan.
Eilandbittertje
Ingrediënten (voor circa 1 liter)
- Schil van 1 citroen
- 375 g cranberry’s
- 3 takjes tijm
- 450 ml gin
- 450 ml water
- 425 g suiker
- Weckpot ¾ liter
- Fles 1 liter of meerdere flesjes
Bereiding
- Boen de citroen goed schoon en verwijder met een dunschiller het gele gedeelte van de schil.
- Snijd de cranberry’s doormidden en doe ze samen met de tijm, citroenschil en gin in een weckpot.
- Laat circa 3 weken op een koele donkere plek intrekken. Schud de pot een paar keer per week.
- Breng het water aan de kook met de suiker en roer tot alles is opgelost.
- Neem van het vuur en laat hem afkoelen.
- Zeef de vloeistof door een heel fijne zeef – gooi de inhoud van de zeef weg – en doe wat suikersiroop bij de gin. Voeg in stapjes de suikersiroop toe en proef steeds of de likeur zoet genoeg is. Vul de fles(jes).
- Laat nog circa 1 week staan.
Fransoos
Ingrediënten (voor circa 1 liter)
- 3 takjes laurier
- 5 jeneverbessen
- 3 takjes tijm
- 4 takjes platte peterselie
- 600 ml brandewijn
- 350 ml water
- 250 g suiker
- 1 weckpot ½ liter
- 1 fles 1 liter of meerdere flesjes
Bereiding
- Voeg in de weckpot het Franse bouquet garni (laurier, jeneverbessen, tijm en pepterselie) toe aan de brandewijn.
- Laat ze samen in de pot circa 1 week in het donker trekken. Schud de pot een paar keer per week.
- Breng het water aan de kook met de suiker en roer tot alles is opgelost.
- Neem van het vuur en laat hem afkoelen.
- Zeef het kruiden-brandewijnmengsel door een fijne zeef – gooi de inhoud van de zeef weg.
- Voeg naar smaak met de suikersiroop aan de brandewijn toe. Begin met circa ¾ van de suikersiroop.
- Meng goed en vul de fles(jes).
- Laat nog zeker circa 1 week staan.
Lees ook…
Cocktail met bloedsinaasappel en cranberry Gedroogde tomaten uit de oven: simpel en lekker Zomerzonlimonade met munt en basilicum