Het beste tiramisu recept: echte smulpapen zoals wij kunnen ervoor wakker gemaakt worden. Wil je een heerlijk en feestelijk toetje? Ga voor tiramisu! Het recept voor deze tiramisu komt uit het kookboek ‘La vita è dolce’, van Letitia Clark. Met deze tiramisu kunnen we dat alleen maar beamen. La vita è dolce….
Tiramisu op z’n best
Romige lagen mascarpone en luchtige lagen van in koffie gedoopte lange vingers: tiramisu is het iconische Italiaans dessert dat de harten van fijnproevers verovert. Een tiramisù recept (op z’n Italiaans schrijf je het met een streepje op de ‘u’), doet het altijd goed op feestdagen (kerst of oud en nieuw), maar ook op minder chique gelegenheden is dit toetje een graag geziene gast. Maar tiramisu kan nogal verschillen, en we willen natuurlijk het beste recept. We vonden het in het kookboek ‘La vita è dolce’, van Letitia Clark.
Lees ook: Mascarpone toetje: dit zijn de lekkerste
Clark schrijft over dit tiramisù recept: “Tiramisù werd ooit bedacht in Treviso en is nu populair in heel Italië. En met een goede reden: dit is het perfecte troostdessert. Ik maak die van mij graag in een gratineer of trifleschaal om er grote scheppen van te kunnen serveren, in plaats van individuele porties. Als je het gerecht in een grote trifleschaal wilt maken, zoals op de foto, verdubbel je gewoon de hoeveelheden.”
Tiramisù recept
Nagerecht | 4 personen met grote trek, of 6 die zich kunnen inhouden
Ingrediënten
- 3 eieren, gesplitst
- 100 g fijne kristalsuiker
- 500 g mascarpone (op kamertemperatuur)
- 200 ml sterke zwarte koffie
- 80 ml (5 el) marsala
- 20 ml (11⁄2 el) brandy
- 20-24 lange vingers
- 5 el cacaopoeder (ongezoet), voor het bestrooien
Bereiding
- Doe de eidooiers en suiker in een kom en klop met een mixer tot een dikke, bleke, schuimige massa.
- Spatel de mascarpone er handmatig door tot hij volledig is opgenomen. Maak de koffie (zorg ervoor dat het goede, sterke espressokoffie is). Roer de marsala en brandy door de koffie en zet opzij in een ondiepe kom. Laat afkoelen.
- Klop in een aparte, schone kom, met schone kloppers, de eiwitten tot gladde, romige pieken (maar niet zo stijf dat ze droog worden). Spatel ze dan heel voorzichtig door het mascarponemengsel, zodat er niet te veel lucht verloren gaat.
- Dompel de lange vingers kort in het koude of lauwe koffiemengsel en verdeel ze over de bodem van een triflevorm of kom. Het idee is dat ze niet doorweekt raken, maar ook niet meer superkrokant zijn; ergens daartussenin. Ik dompel ze onder in het mengsel, houd ze 1 seconde vast, keer ze en houd ze nog 1 seconde vast; dan haal ik ze eruit. Hier mag je een beetje pietluttig in zijn, want niemand wil een tiramisù die in het vocht zwemt.
- Verdeel de eerste helft van het mascarponemengsel gelijkmatig over de laag lange vingers. Maak nu nog een laag in koffie gedompelde lange vingers en eindig met de tweede laag van het mascarponemengsel bovenop.
- Bestrooi met flink wat cacaopoeder en laat 12 uur opstijven in de koelkast. Als je wilt, kun je er vlak voor het serveren nog wat verse cacao over strooien; zelf vind ik het lekker als de cacao lichtjes in de room is gezakt.
La vita è dolce
In Italië is het leven zoeter dan zoet. Dat bewijst ‘La Vita è Dolce’ van Letitia Clark: hét kookboek met de heerlijkste recepten voor Italiaanse zoetigheden. Het bevat recepten voor koekjes, cakejes, desserts en taarten voor elke gelegenheid. Van heerlijke amaretti tot tiramisu: alle klassieke Italiaanse zoetigheden komen aan bod. Maak een lekkere panna cotta met espressokaramel of gevulde perziken met amandelcrumble. Uiteraard is er een apart hoofdstuk gewijd aan het maken van echte gelato. Door de sfeervolle foto’s van het Italiaanse dorpsleven en prachtige illustraties van de lekkernijen, waan je jezelf zo op een zonnig terras in Italië. ‘La Vita è Dolce’ is een onmisbaar kookboek voor de liefhebber van Italiaanse lekkernijen.
Letitia Clark | La vita è dolce | Becht | € 29,99 | Meer informatie via becht-boeken.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.
Iets anders dan tiramisu?
En zo is het beste, althans dat vinden wij, tiramisu recept geboren. Met dit recept ontdek je de kunst van het maken van een authentieke tiramisu. Misschien waan je je wel even in Italie als je er een hap van neemt. Buon appetito!
Wil je een ander toetje maken? Bekijk dan eens onze favoriete toetjes met mascarpone, of deze lekkere stoofpeertjes, of -lekker voor bij de brunch- deze Zweedse saffraanbroodjes.
CREDITS: TEKST LETITIA CLARK | BEELD MATT RUSSELL (C) | FOODSTYLING TAMARA VOS & LETITIA CLARK
Geen keukenprinses: lekker makkelijk thuisbezorgd
Ben je wel een zoetekauw maar geen keukenprins(es)? Wij tippen deze vijf webshops waar je de meest lekkere baksels kunt bestellen: ze worden lekker makkelijk bij je thuisbezorgd.