Fermenteer witte kool met lekkers als kurkuma en gember. Het vergt wat geduld, maar dan heb je ook iets bijzonders! Dit recept is van de hand van regisseuse, schrijfster en actrice Sanne Vogel en komt uit haar nieuwe kookboek ‘De vier seizoenen van Vogel’, vol met plantaardige recepten verdeeld over de seizoenen. Sanne over dit recept: ‘Ik noem deze gefermenteerde witte kool met kurkuma, gember, knoflook en komijn golden kimchi. Je maakt hem net zoals je een zuurkool maakt. Golden kimchi is lekker op een broodje vegan kaas, als garnering op bijvoorbeeld Rodebietensoep met mierikswortelcrème en op Winterwraps (twee andere recepten uit haar boek, red), maar ook onwijs lekker om aan een wokgerecht met noedels toe te voegen.’
Golden kimchi
Ingrediënten
- 1 witte kool (ca. 1 kg), in reepjes
- 22 g zeezout
- 2 theel. komijnzaad
- 1 sjalot, in grove stukken
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 40 g verse gemberwortel, geschild
- 50 g verse kurkuma, geschild
- 1 eetl. shiro miso (of mugi)
Ook nodig: pureestamper (evt.), keukenmachine, weckpot (gesteriliseerd)
Bereiding
- Meng de witte kool in een grote mengschaal met het zeezout en kneed het zout met schone handen in de kool. Je kunt dit ook met een pureestamper doen. Het is belangrijk dat de kool goed gekneusd wordt en er glazig uit gaat zien.
- Rooster het komijnzaad in een droge koekenpan tot de geur vrijkomt en doe het vervolgens bij de kool. Stamp de kool opnieuw met je handen of de pureestamper.
- Doe de sjalot, knoflook, gember en kurkuma in de keukenmachine en meng tot een fijne pasta. Voeg het mengsel toe aan de kool, stamp opnieuw en meng goed. Meng de miso erdoorheen en schep goed om.
- Schep de kool en het sap dat is ontstaan in een gesteriliseerde weckpot en druk stevig aan. Pers de kool helemaal tegen de bodem van de pot, waardoor er een laagje sap op komt te staan. Vul de pot niet helemaal tot de nok toe; er moet altijd 1-2 centimeter tot het ijzer van het deksel vrij blijven, zodat er ruimte is voor de beweging die ontstaat door het koolzuur dat vrijkomt bij fermentatie. Zorg dat het rubber schoon is als je het deksel sluit.
- Laat de kool minimaal 7 dagen fermenteren op kamertemperatuur op een plek uit de zon.
Let op: Werk altijd met heel schone producten. Steriliseer de weckpot en mengschaal en was je handen goed. CREDITS: TEKST SANNE VOGEL | FOTO JAKOB VAN VLIET
De vier seizoenen van Vogel
Het boek ‘De vier seizoenen van Vogel’ is het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Vogel het ideale eten is: op de eerste plaats retelekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal. Vogel maakt een boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn. Een ode aan groente, en met de portretten van lokale producenten die haar inspireren. Met meer dan 80 recepten, onderverdeeld in zes hoofdstukken: de vier seizoenen en de hoofdstukken ‘Soms’ en ‘Altijd’. Sanne Vogel | De vier seizoenen van Vogel | € 32 | Fontaine Uitgevers | Meer info en kopen via fontaineuitgevers.nl en bol.com.
Meer lezen
- Probeer ook dit recept van Sanne: zuurdesemtoast met (roze) oesterzwammen en zeewierboter
- Edwin Florès startte zijn carrière als salesmanager maar werd wildplukker. Lees hier zijn verhaal.