Een grill, wat bladeren, verse vis en een goede wijn – meer heb je niet nodig voor een hemels maal….
Forel in vijgen- of mosterdblad
Hoofdgerecht voor 4 personen | 20-30 min. + gaartijd barbecue 10-15 min.
Ingrediënten
- 4 schoongemaakte regenboogforellen
- 125 ml zure room of volle (10%) Griekse yoghurt
- 4 el mierikswortel
- 1 bosje dille, grof gehakt of geknipt
- 1 bosje peterselie, grof gehakt of geknipt
- zout en peper
- 2 el olijfolie
- per vis 2-4 mooie vijgenbladeren (als alternatief kunnen of 10-12 mosterdbladen dienstdoen (uit de berm, zelf gekweekt of mini-mosterdblad, online verkrijgbaar)
Extra nodig
- barbecue
- grote ovenschaal
- houtskool of briketten
- slagers- of keukentouw
Bereiding
- Steek de barbecue aan. Neem de tijd om de kooltjes gloeiend te krijgen.
- Doe de zure room of yoghurt in een kommetje, voeg de mierikswortel en een eetlepel dille toe. Roer tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper.
- Bestrooi de buikholte en de buitenkant van de forellen met zout en peper. Strijk met een kwastje olie aan beide zijden. Druppel ook wat olijfolie in de buikholte.
- Vul de buikholte met de peterselie en overgebleven dille, en voeg 1 à 2 lepels zure-roomsaus toe. Vouw dicht.
- Maak met een scherp mes aan beide zijden 2 inkepingen in de vis.
- Wikkel elke forel in de bladeren, zodat de vis bedekt is. Kop en staart mogen – net zoals op de foto – uitsteken, die eet je toch niet op. Bind het geheel eventueel bijeen met een stukje touw.
- Leg de forellen op een rooster en plaats dat op enige hoogte boven de gloeiende kooltjes. Laat de forelpakketjes 10-15 min. garen. Keer ze af en toe om.
- Serveer de zure-roomsaus bij de forel- pakketjes. Lekker met frites of gebakken aardappelen.
CREDITS: TEKST RENÉ ZANDERINK EN MENEER WATEETONS | FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR | STYLING PAULA SCHOUTEN