Gele linzensoep met koriander-muntolie

Marloes Blom

4 oktober 2022

gele linzensoep

Een lekker linzensoepje lusten we altijd wel. En dit wordt waarschijnlijk onze nieuwe favoriet: gele linzensoep met koriander-muntolie. Het is dan ook van de hand van Merijn Tol, en komt uit diens nieuwste boek ‘Café Mazahar – modern mediterraan comfortfood’.

Merijn over dit recept:

“Zacht zalvend en romig, dit is het soort soep dat je nodig hebt als je ruzie hebt gehad, je niet lekker voelt of een algehele off dag hebt. Of gewoon op een miezerige koude dag. Een eenvoudige soep als een warme deken, met een lied als een warme deken: Honey van Kazam. De kruidige olie erin maakt dat alles, ja alles weer goed komt.”

Gele linzensoep met koriander-muntolie

Lunchgerecht voor 4 personen | Bereiden 35 minuten

Ingrediënten

  • 2 uien, gepeld
  • olijfolie
  • 4 knoflooktenen, gepeld
  • 400 gram gele linzen
  • klein kopje lange rijst
  • 1 bos koriander
  • 4-5 verse muntblaadjes
  • 2 eetl. korianderzaad
  • rasp van 1 biologische citroen
gele linzensoep

Bereiding

  1. Rasp de uien. Verhit in een ruime pan een flinke scheut olijfolie en bak de uien op laag vuur 10 tot 15 minuten. Voeg 3 knoflooktenen in zijn geheel toe. Voeg de gele linzen toe, flink wat zout, de rijst en 1 liter water. Breng de linzensoep aan de kook en kook 15 minuten tot de linzen en rijst gaar zijn. Breng op smaak.
  2. Snijd de koriander heel fijn. Roer 3⁄4 daarvan door de soep. Doe rest van de koriander in de hoge kom van je staafmixer samen met de muntblaadjes, het korianderzaad en de citroenrasp, wat zout en een flinke scheut olijfolie. Pureer grof (deze olie is de smaakmaker van je soep dus wees gul).
  3. Druppel de olie in de soep en eet!

Café Mazahar

In Café Mazahar laat Merijn Tol de mediterrane zon op het bord schijnen: van Beiroet tot Palermo, van oost tot west. Een ontmoetingsplek waar de oranjebloesems geuren, er altijd muziek te horen is en er lange tafels klaarstaan, gedekt met de heerlijkste gerechten. Café Mazahar bevat ruim tachtig recepten voor modern mediterraan comfortfood, waarbij Merijn zich liet inspireren door traditie van de Meditérranée. Want traditie moet je vandaag vieren en meenemen naar morgen.

Samen met de prachtige fotografie geeft dit kookboek een geheel eigen culinaire kijk op de Meditérranée. Vol geweldig lekkere, simpele en ook nog gezonde heerlijkheden voor alle momenten van de dag.

Merijn Tol | Café Mazahar. Modern mediterraan comfortfood | Nijgh & Van Ditmar | € 34,99 | Meer info via singeluitgeverijen.nl, ook te bestellen via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: TEKST MERIJN TOL | FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE

Meer lekkere soepen