Je hebt risotto en je hebt gort. Én dus gortrisotto. Wij smullen van deze gortrisotto met rode biet, uit het pas verschenen kookboek ‘Vega Arabisch’, van Mounir Toub, oftewel Chef Toub.
Mounir over dit gerecht:
“Risotto is al lekker, maar gort mijn favoriete graan versmolten met dit gerecht is nog beter dan beter. Het is opperbest! Ik zou ik niet zijn als ik er een variant op bedacht, met biet en venkelzaad dit keer.”
Gortrisotto met rode biet
Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereiding 40 minuten
Ingrediënten
- scheutje zonnebloemolie
- 4 eieren
- 1½ l groentebouillon
- 500 g rode biet, geschild, in blokjes (à 1 cm)
- 3 el roomboter
- 3 tl venkelzaad
- 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt
- 2 el olijfolie, om in te bakken
- 225 gort
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 el zwarte olijven, ontpit, grofgehakt
- zout en versgemalen zwarte peper
- cress, om te garneren
Extra nodig
- koekenpan
- steelpan
Voorbereiding
- Leg vier vellen plasticfolie klaar, vet ze lichtjes in met zonnebloemolie en breek boven ieder vel een ei. Verpak de eieren in plasticfolie en draai of knoop de folie aan de bovenkant dicht (er moet zo min mogelijk lucht in het zakje zitten).
Bereiding
- Doe de bouillon en bietenblokjes in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de biet 10-15 minuten zachtjes koken, tot ze gaar zijn.
- Verhit de roomboter en voeg als hij is gesmolten het venkelzaad toe. Bak 1-2 minuten, doe dan de ui en knoflook erbij en bak nog 4-5 minuten.
- Verhit intussen de olijfolie in een pan en bak de gort 1 minuut. Voeg 500 ml van de bouillon uit de pan met de bietjes toe en laat de gort de bouillon opnemen. Voeg weer wat bouillon toe, net zo lang tot de gort gaar is – steeds beetje bij beetje.
- Leg intussen de ingepakte eieren in de steelpan met heet (net niet kokend) water en laat ze op middelhoog vuur ongeveer 5 minuten garen. Het eiwit moet stollen, maar de eidooier nog zacht blijven.
- Giet de bietjes af en roer ze door de gort. Roer vervolgens de Parmezaanse kaas en de olijven erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de gortrisotto op borden, leg op elk bord een ei en garneer met de cress.
Vega Arabisch
In Vega Arabisch laat Mounir Toub zien dat de Midden-Oosterse keuken een echte groentekeuken is. Van courgette, aubergine en granaatappel tot pompoen, artisjok en klassieke biet: in meer dan 90 gerechten spelen groenten de hoofdrol. Kleurrijk, smaakvol, een tikje exotisch en (merendeels) makkelijk: van zoete-aardappelwafels met labneh, olijvencake en baklavabuns tot falafelmacarons. En met de favoriete smaakmakers uit de Arabische keuken is het resultaat overheerlijk. Voor vegetariërs, flexitariërs en iedereen die gewoon lekker Arabisch wil eten (toevallig zonder vlees of vis).
Chef Toub | Vega Arabisch. Midden-Oosterse gerechten voor elke dag van de week | Kosmos | € 27,50 | Meer info via kosmosuitgevers.nl, te bestellen via je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: FOTOGRAFIE DANA VAN LEEUWEN | FOODFOTOGRAFIE MITCHELL VAN VOORBERGEN | TEKST & RECEPTEN MOUNIR TOUB
Mmmmm, óók lekker
Voor risotto moet je een portie geduld hebben. Maar dat hebben we graag over voor dit toprecept uit het nieuwste kookboek van Janneke Philippi. Zij combineert ‘m namelijk met honingtomaatjes en buffelricotta, heerlijk!