Heerlijk ‘low-carb’ ontbijtje: hartige havermoutcongee

Marloes Blom

17 januari 2022

havermoutcongee

Vooral ’s winters is het zo lekker opstarten met warme havermoutpap. En, ook fijn: heel geschikt voor wie wil minderen met koolhydraten. Het recept voor deze hartige havermoutcongee komt uit ‘De koolhydraatarme bijbel’ van Janneke Vreugdenhil. Verantwoord smullen geblazen! Janneke over deze hartige havermoutpap: “Ik bedacht deze hartige havermoutpap ooit als snel alternatief voor congee, een Chinees gerecht dat bestaat uit rijstepap met smaakmakers als sojasaus, gember en lente-ui. Het is misschien even wennen wanneer je havermout altijd met zoet hebt geassocieerd. Maar geloof me, dat is snel voorbij wanneer je hierin je lepel hebt gezet.”

Havermoutcongee

2 personen | 15 minuten

Ingrediënten

  • 70 g havermout
  • 700 ml water
  • 1 lente-uitje, in dunne ringetjes
  • 1-2 cm fijngesneden gemberwortel
  • 1 kwart chilipeper, fijngesneden
  • 1 el fijngesneden korianderblad
  • geroosterde-sesamolie
  • Thaise vissaus en/of Japanse sojasaus
  • zout

havermoutcongee

Bereiding

  1. Strooi de havermout in een steelpan en zet deze op hoog vuur. Roer met een spatel terwijl je de granen 1-2 minuten laat roosteren, tot ze heel lichtjes beginnen te kleuren.
  2. Schenk het water erbij, voeg een heel klein snufje zout toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook de pap, onder af en toe roeren, in 8-10 minuten gaar. Voeg zo nodig een scheutje water toe, tot de pap de gewenste dikte heeft.
  3. Verdeel de havermoutpap over 2 kommen en bestrooi met de lente-ui, gember, chili en de koriander.
  4. Maak op smaak met een paar druppels sesamolie en een klein scheutje vis- of sojasaus.

Per persoon 26 g koolhydraten | waarvan 4 g vezels | 22 g netto koolhydraten | 6 g eiwitten | 4 g vetten | 164 calorieën

De koolhydraatarme bijbel

Koolhydraatarme bijbel is het naslagwerk voor iedereen die minder koolhydraten wil eten, maar beslist niet minder wil genieten. Aan de hand van duidelijke en stapsgewijze instructies laat Janneke Vreugdenhil zien hoe je gerechten maakt met weinig en langzame koolhydraten, zonder daarbij in te leveren op smaak. Van gegrilde tonijn met komkommer-avocadosalade tot koolraap-carbonara en steak béarnaise. En van mokkasmoothies en proteïnebrood tot Thai beef salad en pompoenlasagne. Janneke Vreugdenhil | De koolhydraatarme bijbel | Carrera | € 33,99 | Bestellen kan bij je plaatselijke boekhandel. CREDITS: RECEPTUUR EN TEKST JANNEKE VREUGDENHIL | FOTOGRAFIE RENÉ MESMAN | STYLING HANNA VAN DEN BOS | FOOD STYLING CLAARTJE LINDHOUT

Meer lekkere ontbijtjes