Italiaans én vegan: paddenstoelen in romige sherrysaus

Marloes Blom

11 November 2020

Paddenstoelen in sherrysaus

Heerlijk herfstig, deze ‘funghi alla king’ uit kookboek ‘Veganista’ – van de jonge Italiaans-Vlaamse kok Luna Trapani. Trapani heeft haar eigen vegan restaurant in hartje Antwerpen. Maar jij kunt deze paddenstoelen in sherrysaus nu zelf op tafel toveren. Buon Appetito!

Paddenstoelen in romige sherrysaus

Hoofdgerecht voor 2 personen | ± 40 min

  • 1 el olijfolie
  • 3 knoflooktenen, gesnipperd
  • 1 grote sjalot, gesnipperd
  • 3-4 takjes tijm + wat fijngehakte tijm
  • 1/4 paddenstoelenbouillonblokje
  • 65 g eekhoorntjesbrood, fijngehakt
  • 150 g paddenstoelenmix, fijngehakt
  • 1 kleine rode paprika, in reepjes
  • 1 kleine gele paprika, in reepjes
  • 240 ml sherry
  • 225 ml plantaardige room
  • zout en peper naar smaak

Paddenstoelen in sherrysaus

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur.
  2. Voeg als de olie heet is de knoflook, sjalot, tijm en het kwart paddenstoelenbouillonblokje toe. Bak dit alles totdat het gaar is en geur afgeeft.
  3. Doe het eekhoorntjesbrood, de paddenstoelenmix en de paprika’s erbij. Bak totdat de paddenstoelen en de paprika gaar en gekarameliseerd zijn.
  4. Blus af met de sherry. Voeg de room toe en laat inkoken.
  5. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met wat verse tijm.

Luna Trapanie, dochter van een Italiaanse vader en een Belgische moeder, stapte zelf in 2018 over op een plantaardige levensstijl. In Veganista bundelt ze 60 eenvoudige Italiaanse ‘veganista’ gerechten – van tagliatelle met champignons en truffel tot witte bonensoep met rozemarijn, en uiteraard ontbreekt ook tiramisu niet. Luna Trapani | Veganista | Terra | € 25,99 paddenstoelen in sherrysaus CREDITS: TEKST LUNA TRAPANI | FOTOGRAFIE, CONCEPT & STYLING LUNA TRAPANI & MATHIAS GOOSSENS

Meer lekkers


Meer Hoofdgerecht