Stoofvlees met donker bier, sinaasappel & wortelgroenten

Marloes Blom

22 September 2021

stoofvlees

Het is herfst dus we kunnen weer heerlijke stoofpotjes maken! Dit heerlijk troostrijke recept voor stoofvlees met donker bier, sinaasappel & wortelgroenten, komt uit het pas verschenen boek ‘Foolproof’ van de Brit Alan Rosenthal. Alan is liefhebber van ‘deliciously unpretentious food’ en wij sluiten ons daar helemaal bij aan. We kunnen niet wachten op zo’n herfstig dagje waarin de geuren van dit stoofpotje ons huis vullen…. Alan over dit gerecht: “Dit is een rijk en hartig stoofgerecht met een fris accent, dankzij het verse sinaasappelsap en de sinaasappelschil die vlak voor het opdienen wordt toegevoegd.”

Stoofvlees met donker bier, sinaasappel & wortelgroenten

Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 3-4 el plantaardige olie
  • 900 g runderstoofvlees, in stukjes van 5 cm
  • 2 uien, gepeld, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, grof gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 500 ml donker speciaalbier
  • geraspte schil en sap van 1 grote biologische sinaasappel (ca. 100 ml)
  • 200 ml rundvleesbouillon
  • 2 wortels, geschild, in stukken
  • 2 pastinaken, geschild, in stukken
  • 2 el peterselie, fijngesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Ook nodig: diepe pan, fornuis, oven

stoofvlees

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Verhit 3 eetlepels olie in een diepe pan en bak het vlees in twee tot drie delen rondom bruin. Schep het daarna in een kom en zet apart.
  2. Doe de uien met de knoflook, laurierblaadjes en tijm in de pan. Schenk er wat olie bij als de pan te droog is. Fruit 7-10 minuten op matig vuur tot de uien zacht zijn. Schraap hierbij stukjes vlees los van de bodem van de pan en roer ze door de ui.
  3. Schenk het bier, sinaasappelsap en de bouillon erbij en voeg een flinke snuf zout en wat zwarte peper toe. Doe het aangebraden vlees met het vrijgekomen vocht terug in de pan en voeg de wortels en pastinaken toe. Breng aan de kook op het vuur, leg het deksel op de pan en zet deze 1 1⁄2 uur in de oven.
  4. Haal de pan uit de oven en roer alles goed door. Leg het deksel er zo op dat de stoom kan ontsnappen. Zet de pan 1 1⁄2 – 2 uur in de oven en roer in die tijd een paar keer door, tot het stoofvlees door en door gaar is.
  5. Haal de pan uit de oven. De saus is nu flink ingekookt. De pastinaken zijn een beetje uit elkaar gevallen en binden de saus. Roer de sinaasappelschil er voorzichtig door. Proef en voeg extra zout toe als dat nodig is. Bestrooi met de peterselie en dien op.

Foolproof

stoofvlees Foolproof uit één pan staat vol met de lekkerste eenpansgerechten in alle vormen en maten. Van stoofpotjes tot risotto en van curry’s tot ovenschotels. De 60 fantastische recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken! Dus pak een pan en maak vol vertrouwen een heerlijke Thaise curry met zalm, zoete aardappel & mais of spaghetti met venkel, citroen & munt. Of leef je uit op gebakken gember-chilirijst met varkensgehakt. En zoek je nog een perfecte zoete afsluiter van de maaltijd? Maak dan eens gebakken peren met chocolade & sinaasappel-amandelkruimels of een heerlijke cake met aardbei, limoen & vlierbloesem. Elk recept garandeert een culinair hoogstandje voor koks van elk niveau. Alan Rosenthal | Foolproof uit één pan | € 16,99 | Uitgeverij Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: BEELD RITA PLATTS | TEKST ALAN ROSENTHAL

Meer lekker herfstig


Meer Hoofdgerecht