Het is weer herfst en dan genieten we nog meer van een lekkere dahl – waar ook je keuken zo heerlijk van gaat ruiken…. Deze romige dahl uit het net verschenen kookboek ‘No waste GROENTEN’ van Sophie Gordon maak je ook nog eens van de ultieme herfstgroente: pompoen. Smullen!
Sophie over dit recept:
“Er zijn veel gerechten die ik meer dan één keer per week zou kunnen eten en dahl staat bovenaan die lijst. Ik maak meestal een grote hoeveelheid dahl die ik iedere keer dat ik hem op tafel zet met andere gerechten serveer. Deze dahl is nogal bijzonder en wordt gemaakt door de helft van de pompoen te pureren, waardoor hij nog romiger wordt. De manier waarop de dahl wordt gemaakt schreef ik op nadat ik op bezoek was geweest bij een Sri Lankaanse familie. Ook gebruik ik graag gele spliterwten, vooral voor hun textuur en omdat ze het gerecht meer beet en een bijna nootachtige smaak geven.
Afzonderlijk zijn de rijk smakende, kruimig geroosterde pompoen en de dahl al fantastisch, maar samen vormen ze zonder twijfel een droomhuwelijk. Deze dahl is een creatieve variate op een traditioneel gerecht en voert je terug naar de verrukkelijke overweldigende geuren van een lokale Sri Lankaanse keuken.”
Romige dahl van pompoen, spliterwten en kerrie
Hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen
Ingrediënten
- 2 el kokosolie
- 1 el zwart of geel mosterdzaad
- 1 ui, fijngehakt
- 4 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
- 2 el versgeraspte gemberwortel
- 1 el versgeraspte kurkuma (geelwortel)
- grote handvol verse koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes grofgehakt
- snuf chilivlokken
- 4 tl komijn
- 2 tot 3 tl kerriepoeder (bij voorkeur zonder zout)
- kleine handvol kerriebladeren, vers of gedroogd
- 1,5 tot 2 l groentebouillon
- 1 kleine pompoen, iedere variant, rauw, met of zonder schil
- 550 g gedroogde gele spliterwten, minstens 4 uur geweekt
- zout en peper
- 1 kaneelstokje
- 250 ml kokosmelk
- sap en geraspte schil van 1 limoen
Bereiding
- Verwarm 1 tot 2 theelepels kokosolie in een grote pan op matig vuur. Voeg het mosterdzaad toe en bak het tot het gaat ploffen. Draai het vuur lager en schep het mosterdzaad in een kleine kom. Verwarm de rest van kokosolie in dezelfde pan. Bak de uien op laag vuur tot ze na ongeveer 5 tot 6 minuten doorschijnend en geurig worden. Voeg de knoflook, gember, kurkuma, koriander- steeltjes, chilivlokken, komijn, het kerriepoeder en de helft van de kerriebladeren toe. Roer continu en bak het uienmengsel tot alles lekker geurig is. Schep het mosterdzaad terug in de pan. Voeg een scheut bouillon toe als het uienmengsel te droog wordt en blijf het uienmengsel bakken.
- Voeg de pompoen, spliterwten, de helft van de verse koriander en de rest van de bouillon toe aan het uienmengsel in de pan. Roer, breng de bouillon aan de kook en breng het pompoen-spliterwtenmengsel op smaak met zout en peper. Draai het vuur lager, zodra het pompoen-spliterwtenmengsel kookt. Leg het kaneelstokje in de pan en roer opnieuw. Leg een deksel op de pan en kook de dahl 45 tot 55 minuten zachtjes tot de spliterwten gaar zijn en de pompoen zacht is. Breng de dahl opnieuw op smaak.
- Schep ongeveer een kwart van de dahl in een blender, zodra hij gaar is. Het kan nodig zijn om de dahl eerst iets te laten afkoelen, afhankelijk van de soort blender die je hebt. Schenk de kokosmelk in de blender en pureer de dahl glad en romig. Schenk de gepureerde dahl terug in de pan, voeg het sap en de geraspte schil van de limoen toe, roer goed en breng de dahl opnieuw op smaak.
- Verwarm de dahl langzaam en roer continu zodat de dahl niet aanbakt aan de bodem van de pan. Serveer de dahl in kommen en strooi de rest van de korianderblaadjes erover als garnering.
Opmerking
Zorg ervoor dat je het kaneelstokje niet mee pureert. Ik laat hem in de grote pan liggen, maar je kunt hem ook uit de pan halen voordat je de dahl serveert.
No waste tip
Vaak rooster ik de pompoen voor dit recept van tevoren. Die kan ik namelijk ook voor een hele reeks andere gerechten gebruiken. De vooraf geroosterde pompoen, die zo ́n andere dimensie aan de dahl geeft, voeg ik pas toe nadat de spliterwten gaar zijn. Je kunt ook zoete of gewone aardappels ervoor gebruiken als je geen pompoen kunt vinden. Voeg verse chilipeper, wat meer gember of een snuf cayennepeper als je het gerecht wat meer pit wilt geven.
De dahl is in de koelkast een week houdbaar. Over het algemeen wordt hij dan dikker, je kunt daarom bij het opwarmen een scheut kokosmelk of water bij de dahl gieten om hem te verdunnen. Van de dahl is ook een goede hummus te maken. Voeg zoveel als je wilt of overhebt van de dahl toe aan de hummus (een ander recept uit ‘No waste GROENTEN’, red), schenk hier een beetje extra olijfolie of sap van een citroen bij en een romige kerrie-hummus is je nieuwe succesrecept.
Je kunt de dahl natuurlijk ook serveren met bijgerechten naar wens: naan, roti’s, rijst, salade, het is aan jou. Voeg een handvol verse spinazie of boerenkool toe, als je extra groente in de dahl wilt stoppen. Doe dit zodra je de dahl in de laatste stap aan het verwarmen bent, laat de spinazie of boerenkool slinken en garen.
Afzonderlijk zijn de rijk smakende, kruimig geroosterde pompoen en de dahl al fantastisch, maar samen vormen ze zonder twijfel een droomhuwelijk. Deze dahl is een creatieve variate op een traditioneel gerecht en voert je terug naar de verrukkelijke overweldigende geuren van een lokale Sri Lankaanse keuken.
No waste GROENTEN
Ben je dol op groenten, en wil je ze van wortel tot loof benutten – en voedselverspilling tegengaan? Dan is ‘No waste GROENTEN’ jouw kookboek. Het staat boordevol vegan recepten met groenten (en fruit) in de hoofdrol en je gebruikt alles van de groenten, met ook verrassende bewaar- en anti-verspillingstips.
Begin bij het begin en deel het jaar op in zes seizoenen, van het prille voorjaar tot en met hartje winter; zo ben je je veel bewuster van wat er in overvloed, of juist weer op z’n retour is. Heel handig: per seizoen krijg je overzicht van welke groente- en fruitsoorten, maar ook kruiden, op hun best (en goedkoopst) zijn.
Van de venkelknol haal je voortaan het groen af voor de venkelthee en ontdek dat overgebleven venkel geweldig is om mee te trekken in bouillon; maak een salade van venkel met koolrabi of eet gnocchi met pesto en geroosterde venkel. Ontdek dat je veel meer kan doen met selderijknol en maak zes verschillende gerechten: o.a. in z’n geheel geroosterd, door de risotto met walnoten of gebakken als steak met chimichurri.
Sophie Gordon | No waste GROENTEN. van wortel tot loof in 6 seizoenen | Good Cook | € 32,50 | Meer info via goodcook.nl, te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: TEKST SOPHIE GORDON | FOTO ISSY CROKER