Niets smaakt zo lekker als een spicy noedelsoep op een gure winterdag. Deze kokoscurrynoedelsoep komt uit het boek ‘Karola’s kitchen’ – bomvol gezonde en lekkere gerechten. Je kunt dit soepje naar hartenlust aanpassen qua vega(n) en lactose- en of glutenvrij. Een ding is zeker, met deze soep heb je weer een fikse dosis vitaminen binnen… Karola over deze soep: “Deze soep staat hier bijna wekelijks op het menu. Het is zo’n recept dat je op allerlei manieren kunt aanpassen. Eén ding staat vast: bind dat servet maar om uw nek, want smossen en slurpen zult gij!”
Kokoscurrynoedelsoep
Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereidingstijd 35 minuten
Ingrediënten
De soep
- 4 grote tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 2 stengels citroengras
- 1 stuk gember, ongeveer zo groot als een grote walnoot
- enkele steeltjes verse koriander (de blaadjes zijn voor de afwerking)
- 2 el sesamolie (of olijfolie)
- 4 diepgevroren limoenblaadjes
- 1⁄2 potje groene currypasta (55 g)
- 200 ml kokosmelk (of meer voor een extra romige soep)
- 4 el vissaus (vegan indien gewenst)
- 2 el sojasaus (of tamari als je glutenintolerant bent)
- het sap van 1 limoen
De groenten
- 1 paksoi
- 2 grote wortelen
- 1 rode paprika
- 1 zakje sojascheuten (alternatieven: courgette, spinazie, peultjes, broccoli, witte kool…)
De energiebronnen
- 1 el sesamolie
- 1 bakje vegan kipstukjes (alternatieven: scampi, reepjes omelet, gemarineerde tofu…)
- 200 g rijstnoedels
De afwerking, optioneel
- enkele lente-uitjes, in dunne ringetjes
- een handvol korianderblaadjes
Bereiding
- Bereid alle smaakmakers voor. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en snijd in dunne halve ringetjes. Kneus het citroengras. Snijd de gember in dunne staafjes. Hak de koriandersteeltjes fijn.
- Verwarm de sesamolie in een grote kookpot. Voeg de knoflook, chilipeper, het citroengras, de gember, koriandersteeltjes en limoenblaadjes toe en laat enkele minuten aanstoven.
- Voeg de currypasta, 1 1⁄2 liter heet water, kokosmelk, vis- en sojasaus en het limoensap toe. Laat de bouillon koken op een laag vuur terwijl je de groenten voorbereidt.
- Snijd de paksoi in dikke repen, de wortelen julienne en de paprika in reepjes.
- Verhit 1 eetlepel sesamolie in een grote pan en verspreid er de kipstukjes in. Laat aan beide zijden enkele minuten bakken tot de stukjes een korstje krijgen.
- Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel ze na met koud water en zet opzij in de pan in een laag je koud water.
- Voeg de gesneden groenten samen met de sojascheuten vlak voor het serveren toe aan de kokende bouillon en laat 2 à 3 minuten koken. (Als je groenten gebruikt die langer moeten garen, zoals broccoli, houd daar dan rekening mee.) Schep tot slot ook de kipstukjes erdoor.
- Verdeel de noedels over de borden, schep daar de soep overheen en werk af met lente-ui en verse koriander.
Tips
- Diepgevroren ‘verse’ limoenblaadjes vind je bij een Thaise kruidenierszaak.
- Je kunt de Aziatische smaakmakers laten vallen en vervangen door extra currypasta. Gebruik een heel potje in plaats van een half.
- Vries een overschot aan noedels en soep afzonderlijk in. Ontdooi de noedels door ze kort te weken in kokend water. Breng de kokoscurrynoedelsoep na het ontdooien aan de kook en roer stevig door.
Karola’s Kitchen. Het kookboek
Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Van een auberginestoofpotje met orzo tot banaansoufflé. Ze geeft ook tips om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen en vertelt hoe je seizoensgebonden producten kunt vervangen of een vegan versie kunt maken. Welkom in Karoliens eerlijke én heerlijke keuken: Karola’s Kitchen. Karolien Olaerts | Karola’s kitchen. Het kookboek | Horizon | € 29,99 | Te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.
Karola’s Kitchen. Het kookboek
Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Van een auberginestoofpotje met orzo tot banaansoufflé. Ze geeft ook tips om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen en vertelt hoe je seizoensgebonden producten kunt vervangen of een vegan versie kunt maken. Welkom in Karoliens eerlijke én heerlijke keuken: Karola’s Kitchen. Karolien Olaerts | Karola’s kitchen. Het kookboek | Horizon | € 29,99 | Te bestellen bij je plaatselijke boekhandel.
CREDITS: TEKST KAROLIEN OLAERTS | FOTOGRAFIE FOODPHOTO LISA VALCKE / LUK THUYS | FOODSTYLING SUZAN TEIRLINCK