Heerlijke zalmbagel – naar New Yorks recept

Marloes Blom

12 september 2020

zalmbagel

Deze bagel heet voluit ‘Bloems mesjokke zalmbagel’, en is vernoemd naar de dochter van culinair journalist, visser en Seasons-columnist Jacques Hermus. Hij is gebaseerd op een New Yorks recept, aldus Hermus: “Russ & Daughters in New York verkoopt de ‘bagel meshugge’, duimendik belegd met gerookte zalm, steur en sabelvis. Dit is de variant van mijn dochter Bloem: handgemaakte bagels, belegd met gerookte vis naar keuze.”

Bloems mesjokke zalmbagel

Voor 8 bagels

Ingrediënten

  • 360 ml warm water (tussen de 38-43 °C)
  • 1 pakje (7 g) gist
  • 600 g broodmeel (en nog wat extra om handen en blad mee te bestrooien)
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl grof zeezout
  • 1 el olijfolie (voor het insmeren van de bak)
  • 1 eiwit + 1 el water (voor het insmeren van de bagels)
  • 2 l water + 60 ml vloeibare honing (voor het waterbadje)
  • optioneel: sesamzaad of maanzaad
  • cream cheese
  • gerookte vis naar keuze – zoals zalm en/of schelvis
  • Extra nodig: een grote bak

zalmbagel

Bereiding

  1. Mix in een grote bak het warme water met de gist kort met een handmixer. Leg een schone theedoek over de bak en laat 5 minuten rusten.
  2. Haal de theedoek eraf, voeg het broodmeel, de basterdsuiker en het zout toe en meng alles. Dat kan met een handmixer met deeghaken, maar ook met je handen. Doe dat laatste op een met bloem bestrooid werkblad, met licht bebloemde handen. Als het deeg een ‘kauwgomconsistentie’ heeft, voeg dan meer meel toe. Op het moment dat het deeg dik genoeg is en je armen moe worden, vorm dan een bal van het deeg.
  3. Besprenkel de bak met olijfolie en laat de deegbal daarin rusten. Dek de bak af met een theedoek, of eventueel folie en laat het deeg 1 tot 1 1⁄2 uur rijzen. Het moet ongeveer in omvang verdubbelen.
  4. Haal de luchtbubbels uit het deeg door de bak een paar keer flink hard op je werkblad neer te zetten. Deel het deeg in achten en kneed van elk stuk een balletje. Duw met je duim een gat in het midden (tip van Bloem: draai de bagel rond op je wijsvinger zodat je een mooie bagelvorm krijgt). Dek de bagels nog even af met een theedoek.
  5. Maak een waterbad: vul een pan met 2 l water en los de honing erin op terwijl het water opwarmt. Draai het vuur iets lager als het water kookt. Leg de bagels in het water, twee tot drie per keer, en laat ze aan beide kanten 1 minuut ‘badderen’.
  6. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Leg de bagels op een met bakpapier beklede bak- plaat. Klop het eiwit met het water en bestrijk de bagels hiermee. Je kunt de bagels extra speciaal maken door er bijvoorbeeld sesamzaadjes of maandzaad over te strooien.
  7. Leg de bagels in de voorverwarmde oven en kijk na 20 min. of ze al goudbruin zijn. Laat ze niet veel langer doorbakken. Nadat ze een beetje zijn afgekoeld, zijn de huisgemaakte New Yorkse bagels ready to eat! Doe er cream cheese en gerookte zalm en/of schelvis tussen. Drink er een even vette chardonnay bij.

CREDITS: TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE LODE GREVEN

Meer heerlijke visrecepten vind je in ‘Beet!’

‘Beet!’, het nieuwste boek van Seasons in samenwerking met culinair journalist én Seasons-columnist Jacques Hermus, voert de lezer langs de beste visplekken van Nederland. Van de Mooie Nel bij Haarlem tot de zeedijk van Walcheren, van de oesterbedden in de Waddenzee tot een krib in de IJssel en van de pier van IJmuiden tot een sloot in Friesland. Jacques hengelt er naar vis én verhalen. Het boek vertelt ook over de basistechnieken van het vissen, maar dat is nog niet alles: er zwemt zowel in zee als in het zoetwater veel smakelijks en daarom zijn de beste visrecepten van bevriende chefs en uit Jacques’ eigen keuken ook in het boek opgenomen. Ben je niet zo’n hengelaar, maar wel gek op vis? Blader dan naar de adressen waar je het best vis kunt eten en kopen. Beet! Meer info & bestellen ‘Beet! Over vissen vangen, kopen, bereiden en eten’, Jacques Hermus, € 22,50, Nijgh & Van Ditmar. Via de Seasons webshop bestel je dit boek eenvoudig online – je betaalt geen verzendkosten.