Het clam chowder-recept van Yvette van Boven

Marjolein ter Braak

14 February 2020

clam chowder-recept van Yvette van Boven

Jacques Hermus bezoekt kookboekenschrijfster Yvette van Boven in haar geliefde Ierland op zoek naar de culinaire hoogtepunten van de Ierse westkust. Vers gevangen kreeft, lamb stew, zeevruchten-chowder en – natuurlijk – whiskey staan op het menu. Jacques gaat weg met een goed gevulde maag, én het clam chowder-recept van Yvette van Boven op zak.

clam chowder-recept van Yvette van Boven

Verse mosselen

Het is voorjaar, zonnestralen en regenflarden wisselen elkaar af aan de hartverscheurend mooie kust van het Killary Fjord in het Ierse Connemara. Op een kleine kade staan Yvette van Boven en haar vriendin Cliodhna Prendergast in een klein openluchtkeukentje een clam chowder klaar te maken. Met verse mosselen van Simon en Kate Kennedy. De Kennedy’s openden enkele jaren geleden een mosselkwekerij, nadat Simon naar zijn geboortestreek terugkeerde na jaren in Alaska met trawlers op koolvis te hebben gevist.

Vruchtbaar water

“Kijk toch eens hoe schitterend het licht elke minuut weer anders op het water weerkaatst.” Simon is niet de enige die vervoerd raakt door de schoonheid. In een huisje aan de overzijde van het fjord schreef ooit de beroemde filosoof Ludwig Wittgenstein zijn meesterwerk ‘Filosofische onderzoekingen’. “Dat heb ik nog niet gelezen”, grapt Simon. “Ik ben meer van de mosselen.” En die groeien hier in het vruchtbare water van zijn bedrijf Killary Fjord Shellfish als kool aan de lange touwen die in het diepe water hangen. Een perfecte ‘merroir’, zoals de kwekers de zee noemen, met een knipoog naar het Franse ‘terroir’. Yvette: “De ruige westkust is tot ecologisch gebied verklaard; er is geen industrie in de buurt die voor vervuiling kan zorgen. Dat betekent schone schaal- en schelpdieren, en ook dat het zeewier langs de kustlijn geoogst en verkocht kan worden.” Lees de rest van Jacques’ bezoek aan Yvette in deze Seasons. clam chowder-recept van Yvette van Boven

Het recept van Yvette van Boven voor clam chowder

(Voor 4 koppen soep) Ingrediënten

  • 500 g schaal- en schelpdieren (kokkels, mosselen, eventueel wat garnalen), alles van schelp of schaal ontdaan 
  • 2 uien, in stukjes
  • twee preien, in ringen
  • 2 wortelen, gehalveerd in de lengte en in blokjes
  • een handje verse tijm, de blaadjes van de takjes af
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el roomboter
  • 4 aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes
  • 250 ml droge cider of witte wijn
  • 1 l vis- of kippenbouillon
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 2,5 dl room
  • een bosje verse dille, gewassen en fijngehakt
  • een bosje bieslook, fijngehakt

Bereiding

  • Verwarm een grote zware pan en bak de ui, prei, wortel, tijm en laurier zachtjes aan, ze mogen niet bruinen. 
  • Voeg de aardappelen toe, bak ze even mee. Blus af met de cider en giet de bouillon erbij. De aardappelen moeten nu onder staan, mocht dit niet zo zijn, voeg dan nog wat bouillon toe.
  • Kook de aardappelen in ± 10 minuten bijna gaar. Roer in de pan zodat sommige blokjes prakken en andere niet. De soep moet gebonden zijn, maar je moet ook ergens op kunnen bijten.
  • Breng de chowder op smaak met zout en peper.
  • Doe er nu de zeevruchten en room bij. Warm 5 minuten mee.
  • Draai het vuur uit en laat de soep 10 minuten staan. Proef even of er nog zout en peper bij moet.
  • Voeg de helft van de tuinkruiden toe.
  • Schep eerst de schelpdieren en aardappelblokjes in de kom en dan de romige soep eromheen. Bestrooi met nog wat bieslook en peterselie. Eet er knapperig brood bij.

Ook lekker: Hartige taart zonder deeg – van aardappelen, kaas, kool en dragon Vind hier andere recepten. TEKST JACQUES HERMUS | FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN


Meer Hoofdgerecht