Bullinada: heerlijke vissoep (met knoflookmayonaise)

Marloes Blom

20 december 2021

Al ruim zestig jaar schrijft Claudia Roden de meest heerlijke recepten. In haar nieuwste kookboek ‘Med. Een kookboek’ bundelde ze recepten uit de Mediterrane keuken. Zoals deze bullinada, een overheerlijke vissoep, met als finishing touch zelfgemaakte knoflookmayonaise. Ook perfect als feestelijk voorgerecht tijdens de Kerstdagen… Claudia over dit recept: “De Catalaanse bullinada lijkt op de bourride van de Franse Rivièra en de gazpachuelo van Malaga, een vissoep waar knoflookmayonaise doorheen wordt geroerd. De soep is zeer mooi van kleur en heeft een delicate, bijna mysterieuze smaak. Soms wordt de soep gemaakt van alleen kleine baby-inktvis of een mengsel van garnalen en schaal- en schelpdieren. Ik maak het met alleen witvis als ik mensen over de vloer heb die geen schaal- en schelpdieren mogen eten. Gebruik heek, zeeduivel of stukjes kabeljauw. Bijna de hele soep kan van tevoren worden gemaakt en hoeft alleen vlak voor het eten in een paar minuten te worden afgemaakt.”

Bullinada: heerlijke vissoep (met knoflookmayonaise erdoorheen geroerd)

Voor- of lunchgerecht | Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 2 el olijfolie
  • 8 tenen knoflook (6 gesnipperd en 2 geperst)
  • flinke snuf saffraandraadjes
  • 2 liter visbouillon (gebruik 3 bouillonblokjes)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 800 g nieuwe aardappels, geschild en in 1,5 cm dikke plakjes
  • 1 tl venkelzaad
  • reepjes schil van 1/2 sinaasappel
  • 800 g visfilets, zonder vel, bijv. heek of zeeduivel
  • 200 ml mayonaise, goede kwaliteit
  • flinke snuf chilipeper, plus extra voor op tafel
  • zout en zwarte peper
  • 4 el fijngehakte bladpeterselie, om te serveren

vissoep

Bereiding

  1. Bak de ui 5 minuten al roerend in een grote pan in de olie tot deze zacht begint te worden. Voeg de gesnipperde knoflook toe en bak die 2 minuten mee tot deze net begint te kleuren.
  2. Roer de saffraan erdoorheen en giet de visbouillon en de wijn erbij. Doe dan de aardappels in de pan en voeg het venkelzaad en de sinaasappelschil toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg een deksel op de pan en laat 20-25 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappels gaar zijn.
  3. Haal 10 minuten voor het aan tafel gaan de sinaasappelschil uit de soep en doe daarna de vis in de pan. Laat 4-10 minuten afgedekt koken, afhankelijk van de vissoort en de dikte van de vis, tot de vis gaar aanvoelt als je erin prikt met de punt van een scherp mes. Verdeel de filets in kleine stukjes.
  4. Klop de mayonaise met het citroensap, de geperste knoflook en een snuf chilipeper in een bakje door elkaar.
  5. Schep vlak voor het eten één of twee soeplepels van de hete bouillon door de mayonaise en klop dit er goed doorheen. Giet dit langzaam en al roerend bij de hete soep. Warm nog even goed door, maar zorg ervoor dat het niet meer gaat koken omdat de mayonaise dan zal schiften. Serveer bestrooid met de peterselie en laat de chilipeper rondgaan voor iedereen die de soep pittiger wil hebben.

Med. Een kookboek.

vissoep Op bol.com wordt ze “de grande dame van de internationale culinaire wereld” genoemd, Claudia Roden. Deze Britse kookboekenschrijver is van Egyptische komaf en schrijft al meer dan zestig jaar over eetculturen. Haar specialisme: de Midden-Oosten- en Mediterrane keuken. Haar nieuwste kookboek kwam eerder dit jaar uit: ‘Med. Een kookboek’. In deze gloednieuwe verzameling van ontspannen recepten vertelt ze je de verhalen van de reizen die ze in haar leven maakte en laat ze de vele en gevarieerde smaken van de Middellandse Zee zien in vele zonovergoten, eenvoudige gerechten die ze het liefst kookt. Het boek is een prachtig naslagwerk, en de recepten zijn enorm maakbaar. Claudia Roden | Med. Een kookboek | Fontaine Uitgevers | € 32 | Meer info via fontaineuitgevers.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: FOTO SUSAN BELL | TEKST CLAUDIA RODEN

Meer heerlijke soepen