Pittige bloemkool-linzendal (vega of vegan)

Marloes Blom

29 september 2021

linzendal

Ons kun je (bij wijze van spreken) wakker maken voor een goede, smaakvolle dal. Deze pittige bloemkool-linzendal uit het boek ‘Foolproof’ van de Brit Alan Rosenthal is een nieuwe favoriet. Toegegeven: het zijn best wat ingrediënten maar hé, dan heb je ook wat…. Alan over dit recept: “Dit eenvoudige eenpansgerecht is een troostrijke toevoeging aan je keukenrepertoire. Dien op met wat rijst en je hebt een complete maaltijd. Voel je vrij de boter achterwege te laten en de yoghurt te vervangen door kokosyoghurt als je een vegan versie wilt maken.”

Pittige bloemkool-linzendal

Vega (of vegan, wat je wil) | Hoofdgerecht | 4 personen

Ingrediënten

  • 50 g roomboter
  • 2-3 el plantaardige olie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl nigellazaad (verkrijgbaar bij Turkse en Arabische supermarkten of online)
  • snufje chilivlokken
  • 1 middelgrote bloemkool, in kleine roosjes verdeeld
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • 1⁄4 tl chilipoeder
  • 1 ui, gepeld, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijn geraspt
  • 1 el fijn geraspte verse gemberwortel
  • 200 g tomatenblokjes uit blik
  • 250 g rode linzen
  • 1 liter hete groentebouillon
  • zeezout
  • 4 el koriander, fijngesneden
  • rijst (gekookt)
  • (kokos)yoghurt en chutneys, voor erbij

Ook nodig: ondiepe pan & fornuis

linzendal

Bereiding

  1. Laat in een ondiepe pan de boter smelten met 2 eetlepels van de olie. Voeg als de boter begint te schuimen het komijn-, mosterd- en nigellazaad toe met de chilivlokken. Bak een paar minuten tot de mosterd begint te poffen. Voeg dan de bloemkoolroosjes toe en zet het vuur laag. Bestrooi met wat zout en roer. Leg het deksel op de pan en bak 10-12 minuten op laag vuur tot de bloemkool gaar is en bruin wordt.
  2. Maak intussen de specerijenpasta: roer in een kommetje de kurkuma, komijn, gemalen koriander en het chilipoeder door elkaar met 3 eetlepels water en zet apart.
  3. Schep de bloemkool met een schuimspaan uit de pan op een bord; laat de olie en het zaad in de pan achter. Doe de ui in de pan met nog een eetlepel olie als de pan droog is. Fruit 5 minuten tot de ui bruine randjes krijgt.
  4. Doe dan de knoflook en gember erbij en bak een paar minuten mee. Schep de specerijenpasta erbij, roer erdoor en bak alles 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Roer dan de linzen, bouillon en 1 theelepel zout erdoor en breng weer aan de kook. Kook 12-15 minuten op matig vuur tot de vloeistof grotendeels is geabsorbeerd en de linzen gaar zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Roer af en toe, vooral aan het eind van de kooktijd, om ervoor te zorgen dat de linzen niet aanbranden.
  5. Doe de bloemkoolroosjes terug in de pan, roer ze erdoor, en bestrooi het geheel met de koriander. Dien op met rijst, yoghurt en je favoriete chutneys.

Foolproof

stoofvlees Foolproof uit één pan staat vol met de lekkerste eenpansgerechten in alle vormen en maten. Van stoofpotjes tot risotto en van curry’s tot ovenschotels. De 60 fantastische recepten zijn zo ontwikkeld dat ze gewoon niet kunnen mislukken! Dus pak een pan en maak vol vertrouwen een heerlijke Thaise curry met zalm, zoete aardappel & mais of spaghetti met venkel, citroen & munt. Of leef je uit op gebakken gember-chilirijst met varkensgehakt. En zoek je nog een perfecte zoete afsluiter van de maaltijd? Maak dan eens gebakken peren met chocolade & sinaasappel-amandelkruimels of een heerlijke cake met aardbei, limoen & vlierbloesem. Elk recept garandeert een culinair hoogstandje voor koks van elk niveau. Alan Rosenthal | Foolproof uit één pan | € 16,99 | Uitgeverij Becht | Meer info via gottmer.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel. CREDITS: BEELD RITA PLATTS | TEKST ALAN ROSENTHAL

Meer lekkere vega(n) recepten