Verrassend (vega) kerstgerecht: notengebraad met pastinaak

Marloes Blom

21 december 2017

notengebraad met pastinaak

Dit jaar doen we een origineel kerstmenu zonder tierelantijnen en vlees, maar vol rijke, eerlijke smaken. Vijf gangen puur feest. Zo simpel en sober als de ingrediënten lijken, zo verrassend zijn de gerechten. Zoals dit feestelijke notengebraad met pastinaak.

Notengebraad met pastinaak

Hoofdgerecht voor 4-6 personen | ± 40 min. + afkoelen + 24 uur rusten + oventijd ± 45 min.

Ingrediënten

  • 150 g parelgort
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 350 g pastinaak, geschild en in blokjes
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 2 el olijfolie + extra om in te vetten
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 400 g champignons
  • naaldjes van 1 takje rozemarijn, fijngehakt + extra takjes om te versieren
  • 1 tl gedroogde salie
  • 1 ei
  • 50 g (vegan) Parmezaanse kaas, geraspt
  • bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • 100 g blanke hazelnoten, geroosterd
  • 1 tl geraspte nootmuskaat
  • 3 el pompoenpitten
  • groentechips en waterkers om te garneren

notengebraad met pastinaak  

Bereiding

  1. Kook de parelgort met de bouillonblokjes volgens de aanwijzingen op het pak gaar. Houd 4 el van het kookvocht achter en giet de gort goed af.
  2. Breng intussen een grote pan met gezouten water aan de kook, voeg de pastinaakblokjes toe en kook ± 10 min. of tot ze heel zacht zijn. Laat goed uitlekken, doe ze terug in de pan om ze een paar minuten droog te stomen en stamp grof.
  3. Meng het lijnzaad met het achtergehouden kookvocht van de parelgort en laat staan tot het een kleverige massa wordt.
  4. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak de ui en knoflook op halfhoog vuur in ± 3 min. goudbruin. Bak de champignons, rozemarijn en salie ± 5 min. mee tot de champignons goudbruin zijn en al het vocht dat eruit komt is verdampt. Doe in een grote mengkom en zet opzij om af te koelen.
  5. Vet een savarin- of kransbakvorm van 22-24 cm doorsnede in met olie. Als het geen bakvorm met antiaanbaklaag is, bekleed de vorm dan helemaal met bakpapier.
  6. Voeg de gepureerde pastinaak, gekookte parelgort, het lijnzaadmengsel, het ei, de geraspte kaas, gehakte peterselie en hele hazelnoten toe aan het gebakken paddenstoelmengsel. Breng royaal op smaak met zout en nootmuskaat en meng alles goed door elkaar. Schep de vulling in de vorm en druk stevig aan om de vorm goed uit te vullen en de bovenkant plat te maken. Laat voor het bakken maximaal 24 uur in de koelkast rusten.
  7. Verwarm de oven voor op 200 °C en dek de vorm af met folie. Bak 45 min. of tot een metalen prikker die in het midden van het mengsel wordt gestoken, er heel heet uitkomt. Maak eventueel de zijkanten los van de vorm met een paletmes of tafelmes. Zet een serveerschaal op de bakvorm en draai om. Til de vorm voorzichtig op en garneer de krans met wat groentechips, de pompoenpitten en de extra takjes rozemarijn.

CREDITS: PRODUCTIE TAVERNE AGENCY | FOTOGRAFIE LINE DAMMEN | VERTALING RECEPTUUR DOSIA BREWER

Meer smulrecepten – al dan niet voor Kerst