Het vlees is zacht en mals, de smaak juist stevig en krachtig. Die vraagt om andere uitgesproken ingrediënten. Zoete vijgen, aardse pastinaken en het bittertje van spruiten halen het beste in lam naar boven. In Seasons maart verzamelden we wat lekkere recepten – zoals deze linzenstoof met lamsworst.
Linzenstoof met lamsworst
Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 1 uur en 20 min.
Ingrediënten
- 300 g gedroogde bruine linzen, goed gewassen
- 400 g lamsworstjes
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 winterwortel, geschild
- 1⁄2 venkel, eventueel harde buitenste blad verwijderd
- 3 el olijfolie
- zout en peper
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 laurierblaadjes
- 2 aardappels, geschild
- 1 blikje gepelde tomaten (± 400 g)
- 2-3 takjes tijm
- 2-3 takjes rozemarijn
- 1 klein bosje platte peterselie
Bereiding
- Snijd de ui, bleekselderij, winterwortel en venkel in heel kleine stukjes (net iets groter dan de linzen). Fruit ze daarna langzaam in 2 el olijfolie in een pan met dikke bodem tot ze zacht zijn. Breng op smaak met zout. Voeg de knoflook en de laurierblaadjes toe en fruit ± 1 min. mee.
- Snijd de aardappels in vieren en vervolgens weer doormidden en voeg ze toe aan de pan. Voeg de linzen toe, roer even door en voeg de gepelde tomaten toe. Vul aan met koud water tot ca. 21⁄2 cm boven de linzen. Doe de worstjes erbij, een snuf zout en de takjes tijm en rozemarijn. Breng alles langzaam aan de kook en laat op laag vuur 40-50 min. sudderen, tot de linzen zacht zijn. Voeg evt. nog wat extra water toe. Let erop dat de linzen niet droog koken, maar voorkom ook dat het mengsel een soep wordt.
- Houd wat takjes peterselie apart en snijd de rest klein. Roer aan het einde van de kooktijd de gesneden peterselie door de linzen. Breng op smaak met zout en peper, voeg een flinke scheut olijfolie toe en garneer met de achtergehouden peterselie.
Pan op het (buiten)vuur
Wij maakten deze gerechten op een buitenvuurtje, maar omdat het weer zich daar niet altijd voor leent, zijn de recepten geschreven op ‘gewone’ bereiding, dus op een fornuis en in de oven. Wil je buiten koken? Maak dan een vuur van houtskool of briketten of een mix daarvan. Met briketten is de warmte het best te sturen, omdat ze gelijkmatiger branden. Voor alle kookvuurtjes geldt: langzaam garen is de truc. Zorg dat de kolen gloeien, maar stook het vuur niet te hoog op. De beste gaarplek is meestal langs de rand van het vuur, waar het net iets minder heet is. De pan op de foto’s is een Dutch oven, een gietijzeren pan die werkt als een oven door hem met gesloten deksel op de hete kolen te zetten. Op het deksel met opstaande rand kun je gloeiende briketten leggen voor extra bovenwarmte. Hang je de pan aan een driepoot, zorg dan voor een knapperend, niet al te hoog vuurtje, zoals op de foto hierboven. CREDITS: RECEPTEN, STYLING EN FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH Je vindt dit recept, samen met andere recepten met lamsvlees, in Seasons maart.