Winters smulrecept: gnocchi met witlof, kaas en hazelnoten

Marloes Blom

6 februari 2021

gnocchi

Kaaslust Torba Casa is een Nederlandse jonge kaas gemaakt van de volle romige melk van jerseykoeien en Noord-Italiaanse melkzuurbacteriën. Het is een kaas die perfect is om te smelten en die dus in dit romige gnocchi-recept met witlof en hazelnoten perfect tot z’n recht komt. Je kunt de Kaaslust Torba Casa vervangen door een andere volvette jonge Nederlandse kaas of door Italiaanse Fontina.

Gnocchi met witlof, kaas en hazelnoten

Hoofdgerecht voor 4 personen | ± 40 min.

Ingrediënten

Voor de gnocchi

  • 1 kg kruimige aardappelen, van ongeveer gelijke maat
  • 300 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 ei
  • ± 1 tl zout

Voor de saus

  • 25 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml volle melk
  • 50 ml slagroom
  • 150 g Kaaslust Torba Casa, grof geraspt
  • 2 kleine stronkjes witlof of 1 grote, in dunne reepjes
  • zout en vers- gemalen peper
  • ± 25 g hazelnoten, licht geroosterd en grof gehakt
  • geraspte harde schapenkaas voor erover (bijvoorbeeld pecorino of een Nederlandse harde schapenkaas)

gnocchi

Bereiding

  1. Boen voor de gnocchi de aardappels met schil schoon en kook ze in een laagje water in ± 15 min. gaar. Giet ze af en laat ze iets afkoelen. Verwijder de schil en pureer de aardappelen zo glad mogelijk (het liefst met een pureeknijper).
  2. Voeg de bloem, ei en zout toe en maak er een deeg van.
  3. Bestuif het aanrecht met wat bloem en maak rollen van ongeveer 2 cm Ø. Snijd ze in stukken van ongeveer 2 cm.
  4. Neem een vork en rol met je duim elk stukje over de lengte van de bolle kant van de tanden van de vork, zo ontstaat er een ribbel aan de ene kant van je gnocchi en een kuiltje daar waar je duim zat. Het zorgt ervoor dat de saus straks mooi aan de gnocchi hecht. Je kunt deze laatste stap met de vork ook overslaan. Leg de gnocchi die af zijn op een licht met bloem bestoven schaal.
  5. Breng voor de gnocchi een ruime pan water aan de kook en voeg zout toe.
  6. Smelt de boter in een andere ruime pan en pers de knoflook erboven uit. Fruit ± 2 min. op laag vuur. Voeg de melk en slagroom toe en breng tegen de kook aan, maar laat niet koken. Roer de geraspte kaas erdoor en laat smelten. Laat de saus niet koken.
  7. Kook de gnocchi in porties ± 2 min. in het kokende water. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Neem met een schuimspaan uit het water.
  8. Roer de gnocchi door de saus en roer er de fijngesneden witlof door. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  9. Bestrooi met de grof gehakte hazelnoten en wat geraspte schapenkaas.

CREDITS: TEKST & BEELDEN ANNA RUBINGH