Risotto met honingtomaatjes en buffelricotta

Marloes Blom

31 August 2022

risotto

Toegegeven, voor risotto moet je een portie geduld hebben. Maar dat hebben we graag over voor dit toprecept uit het nieuwste kookboek van Janneke Philippi. Zij combineert ‘m namelijk met honingtomaatjes en buffelricotta, heerlijk!

Janneke over deze risotto:

“Terwijl de tomaatjes in de oven zoet en sappig roosteren, bereid ik de risotto op het vuur. Voor het roosteren van de tomaatjes gebruik ik altijd een ruime ovenschaal of braadslede waarin ik straks de risotto goed kan omscheppen. Zo gaat niks van de verrukkelijke roostersappen verloren. Om de pure tomatensmaak te benadrukken, bereid ik de risotto met water en niet met bouillon. Het is dan wel extra belangrijk om de risotto goed op smaak te brengen met zout en peper.”

Risotto met honingtomaatjes en buffelricotta

Hoofdgerecht voor 4 personen | Bereiden: 40 minuten

Ingrediënten

  • 750 gram cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 300 gram risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 250 gram buffelricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • handvol basilicumblaadjes
  • ruime ovenschaal
risotto

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Halveer de tomaatjes en leg ze in de ruime ovenschaal. Besprenkel de tomaatjes met de honing en 2 eetlepels olijfolie. Bestrooi ze met zout  en peper.
  2. Rooster de tomaatjes 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze sappig zijn.
  3. Snipper de sjalotten. Verhit voor de risotto 2 eetlepels olijfolie in een wijde pan met dikke bodem. Fruit de sjalot 1 minuut.
  4. Schep de rijst erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk de wijn erbij en laat de rijst de wijn zachtjes kokend opnemen. Voeg 1 liter warm water in 3 porties toe. Laat de rijst elke portie water opnemen alvorens de volgende portie toe te voegen. Roer regelmatig en kook de rijst in ongeveer 20 minuten beetgaar.
  5. Neem de risotto van het vuur. Rasp de kaas. Schep de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas door de risotto; de ricotta hoeft niet goed gemengd te zijn.
  6. Neem de tomaatjes uit de oven. Schep de risotto door de tomaatjes en alle roostersappen. Breng de risotto goed op smaak met zout en peper. Bestrooi met de basilicumblaadjes.
  7. Serveer de risotto in de ovenschaal en geef de rest van de Parmezaanse kaas apart erbij.

Vega. 100 vegetarische recepten voor elke dag

Vega is niet per se een boek voor vegetariërs: het boek is voor iedereen die wat nieuwe vegetarische inspiratie zoekt. Niet alleen voor de dagelijkse maaltijd, ook voor etentjes met gasten ontdek je in dit boek volop nieuwe ideeën zonder vlees of vis. Gerechten die je eenvoudig bereidt en die uiteraard goed smaken.

Vega is ingedeeld op groentesoort en geeft tal van diverse gerechten die ook heerlijk met elkaar te combineren zijn. Pasta’s, ovenschotels, curry’s en allerlei eiergerechten in de favoriete sauzen van Janneke. Zoals auberginesaté met gember en pindasaus, cajunrijst en paddenstoellasagne met parmezaanbechamel. Maar ook een feestelijke pompoen-wellington met feta, krokante camembert en sushiballetjes met gemarineerde avocado – perfect voor een (vega) etentje.

Janneke Philippi | Vega | Nijgh & Van Ditmar | € 29,99 | meer info via singeluitgeverijen.nl, bestellen kan via je plaatselijke boekhandel.

CREDITS: RECEPTUUR & (FOOD)STYLING JANNEKE PHILIPPI | FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

Meer lezen

Smaakt deze risotto naar meer? Probeer dan deze harissacouscous met geroosterde groenten eens, ook een recept uit Vega.


Meer Hoofdgerecht