Chili con carne – perfect voor een heerlijk herfstig avondje

Marloes Blom

3 oktober 2021

chili con carne

Er zijn van die klassiekers die echt altijd lekker smaken. Zoals chili con carne – en dus staat dit recept in het pas verschenen boek van Kelly ter Horst ‘De smaak van het leven’, je eigen culinaire doorgeefboek. Wij kunnen ‘m van harte aanbevelen, deze chili con carne, en dan het liefst op een gure herfstdag – met een glaasje wijn erbij. Cheers! Kelly over deze chili con carne: “Een gerecht voor de koude en gure dagen. Ook heerlijk zonder gehakt (chili sin carne) voor de vegetariër.”

Ingrediënten

  • 4 kopjes pandanrijst (+/- 300 gram)
  • 500 g half-om-half biologisch gehakt
  • 250 g kastanje champignons
  • 2 uien
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper (afhankelijk van de scherpte)
  • 2,5 rode paprika
  • 450 g bruine bonen (uitlekgewicht)
  • 250 g gram kidneybonen (uitlekgewicht)
  • 300 ml tomatenketchup (liefst zelf gemaakt, hoe je dat doet lees je ook in Kelly’s boek)
  • 1,5 tl chilipoeder
  • 3 tl paprikapoeder
  • zout en versgemalen peper

chili con carne

Bereiding

  1. Bereid de rijst volgens de beschrijving op de verpakking Verwarm vervolgens een scheut (olijf)olie in een pan en rul hierin het gehakt mooi goudbruin
  2. Giet wat overtollig vet af, breng op smaak met zout en versgemalen peper en zet apart
  3. Boen in de tussentijd de champignons schoon en snijd in vieren
  4. Maak de uien en knoflook schoon
  5. Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit
  6. Verwijder het kroontje van de rode peper. Draai tussen je handen om de zaadjes te verwijderen (houd je van pit, verwijder ze dan niet) en snijd in dunne ringen
  7. Was en halveer de paprika’s, verwijder de kern en zaadjes aan de binnenkant en snijd in blokjes
  8. Giet de bruine bonen en kidneybonen af in een vergiet en laat uitlekken
  9. Verwarm in een andere pan een scheut (olijf) olie en bak hierin de champignons op middelhoog tot hoog vuur zacht en goudbruin. Blus tussendoor af met een klein scheutje water (+/- 25 ml). Dat verdampt zeer snel en versnelt het garingsproces
  10. Bak in het (voor een deel) overgebleven braadvet van het gehakt de uien 1,5 minuut zacht aan
  11. Voeg de knoflook en het fijngesneden pepertje toe, roer door en voeg dan de paprika’s toe
  12. Bak +/- 2 minuten mee en voeg de champignons, het gehakt en de bonen toe
  13. Breng op smaak met tomatenketchup, chilipoeder, paprikapoeder, zout en versgemalen peper en roer voorzichtig door
  14. Serveer met de rijst

TIP Deze chili con (of sin) carne smaakt ook heerlijk met stokbrood en roomboter in plaats van rijst.

De smaak van het leven: een kookboek dat generaties lang meegaat

De smaak van het leven is niet het zoveelste kookboek, maar een culinair doorgeefboek. Een boek dat je terugbrengt in de tijd, in de keuken bij je moeder, opa, broer, zus of geliefde en herinneringen oproept aan de hand van geuren en verhalen. Het is ook een boek waarin je herinneringen creëert voor de generatie na jou. Daarom kun je in dit werkboek ook zelf schrijven, rommelen en plakken. Op die manier maak je er je eigen custom-made kookboek van, verrijkt met jouw recepten, verhalen, anekdotes en foto’s van toen en nu. Waardevol voor jezelf en je naasten! , en geef het door. Leuk idee: met dit boek benadrukt Kelly het verbindende aspect van samen koken en eten. Want eenmaal samen aan tafel blijk je dikwijls meer met elkaar gemeen te hebben dan je aanvankelijk dacht. Daarom eindigt elk hoofdstuk met vragen die uitnodigen tot unieke tafelgesprekken. Meer van dit boek, en over Kelly, lees en zie je op desmaakvanhetleven.nl. Kelly ter Horst | De smaak van het leven | € 28,95 incl BTW | Nú te bestellen via desmaakvanhetleven.nl chili con carne CREDITS: FOTO MAGDALENA HEIJTING (@PHOTOYOU_NL)| TEKST KELLY TER HORST

Meer lekkere herfstige recepten