Sticky gehaktballetjes met sesam en gember

Marloes Blom

1 maart 2020

Sticky gehaktballetjes

Heerlijk zijn deze sticky gehaktballetjes met sesam en gember. En ze zijn klein, dus schep er gerust wat meer op je bord.

Sticky gehaktballetjes met sesam en gember

Hoofdgerecht voor 4-6 personen | ± 45 min. + oventijd 25 min.

Ingrediënten

  • 800 g varkensgehakt
  • 35 g panko* (of gebruik paneermeel)
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 el fijn geraspte gember
  • 2 tl sesamzaad
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl shichimi togarashi* (kruidenmengsel) + extra om te serveren
  • 2 lente­uitjes, fijngehakt
  • 1 scharrelei, losgeklopt
  • versgemalen zwarte peper + zeezout
  • 2 el zonnebloemolie
  • paarse shiso cressen
  • zwarte sesamzaadjes

Voor de sticky sojasaus

  • 1 el dashipoeder* (of gebruik visbouillonpoeder)
  • 125 ml sojasaus
  • 180 ml mirin* (rijstwijn)
  • 2 tl sesamolie
  • 2 el rijstwijnazijn
  • 90 g honing

Sticky gehaktballetjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Doe het varkensgehakt in een grote kom. Voeg panko, knoflook, gember, sesamzaad, sesamolie, shichimi togarashi, lente­uitjes, ei en wat peper en zout toe en meng goed. Rol er balletjes van ter grootte van een walnoot en zet opzij.
  3. Zet een grote, diepe braadslee ± 5 min. in de oven om heet te worden. Giet vervolgens de zonnebloemolie erin, voeg de gehaktballetjes toe en bak 5 min.
  4. Meng intussen alle ingrediënten voor de sticky sojasaus in een kom.
  5. Haal de schaal met de balletjes uit de oven. Roer voorzichtig het sojamengsel erdoor totdat de balletjes aan alle kanten ermee bedekt zijn. Zet weer in de oven en bak nog 15 min.
  6. Neem uit de oven, garneer met shiso cressen en sesamzaadjes en bestrooi met de extra shichimi togarashi. Heerlijk met sobanoedels!

CREDITS: PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE CHRIS COURT/TAVERNE AGENCY | VERTALING EN BEWERKING RECEPTUUR DOSIA BREWER